StoryEditor

1.7. Deň D pre nový zákon o odpadoch

01.07.2016, 00:00
Ako zasiahne triedenie odpadu obyvateľov, samosprávu aj producentov?

Doteraz sa o  komunálny odpad starali výlučne obce a mestá. Triedený zber financovali z vlastných zdrojov, čiže z miestnych poplatkov vybraných od občanov, alebo z dotácií, ktoré poskytol Recyklačný fond či oprávnené organizácie. Po novom by sa samosprávam malo ľahšie dýchať. Triedený zber budú financovať Organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV).

Papier, sklo, plasty, nápojové kartóny a kovy sa triedia v slovenských mestách a obciach už roky a na rôznej úrovni. Výhodu budú mať obce a mestá, ktorých triedený zber je na vysokej úrovni. Ostatní sa budú musieť začítať do zákona, osvojiť si ciele pre odpadové hospodárstvo a v spolupráci so zberovou spoločnosťou nastaviť triedenie odpadu. Má vzniknúť fungujúci systém spolupráce troch subjektov obec – OZV – odpadová firma. A paradoxne v ňom bude najdôležitejší občan, lebo pôjde o jeho dobrú vôľu a uvedomenie triediť odpad.

Obce a mestá majú za úlohu organizovať triedený zber komunálneho odpadu. Do 30. júna majú aktualizovať, resp. vydať nové všeobecne záväzné nariadenia o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi. Ide o základný dokument, ktorý hovorí, čo občan musí robiť v oblasti triedenia komunálneho odpadu. Niektoré samosprávy celkom nedoceňujú, že v tomto dokumente musí byť uvedené všetko, čo zákon vyžaduje od občanov pri triedení komunálneho odpadu. Riskujú tým, že sa im nepodarí niektoré ustanovenia novej právnej úpravy naplniť.

Pokiaľ sa OZV uchádzali o získanie autorizácie, uzatvárali s obcami a mestami zmluvy o budúcich zmluvách. Od júla, kedy získali autorizáciu,  majú tri mesiace na to, aby so samosprávami dotiahli riadne zmluvy. Prechodné obdobie je potrebné, keďže najväčšie OZV majú v portfóliu stovky miest a obcí a podpísanie zmlúv je náročné. OZV majú veľmi ťažkú pozíciu, pretože musia objektivizovať, koľko ich bude stáť triedený zber v každej jednej obci a meste.

V nasledujúcich týždňoch bude dôležité, aby OZV mali dostatok financií na rozbehnutie systému rozšírenej zodpovednosti a našli so samosprávami spoločnú reč. Mnohé obce a mestá si predstavovali, že od júla bude už všetko po novom, ale tak rýchlo to nepôjde. Podľa odhadov budú OZV schopné kompletne prevziať financovanie triedeného zberu najskôr od konca roka 2016. Viditeľné zmeny možno reálne očakávať až s určitým časovým posunom. Dôvodom je predovšetkým to, že stále nie je jasné, kto má koľko na čo vynaložiť prostriedkov.

V súvislosti s uzatváraním zmlúv s OZV sa samosprávy najčastejšie dopytujú na praktický kontext uplatňovania rozšírenej zodpovednosti výrobcov. Najväčšie obavy majú z vyčíslenia nákladov na triedený zber. Nielenže si to niektoré obce nevedia vypočítať, ale nemajú ani predstavu, čo by to mohlo stáť. Otázky vyvolávajú aj niektoré ustanovenia zákona, ako je to napríklad v prípade drobného stavebného odpadu. Uvedené pochybnosti tak otvárajú priestor pre prípadnú novelizáciu zákona o odpadoch, ktorú ministerstvo z iného dôvodu pripravuje.

Peter Gallovič, konateľ Enviromentálnej poradenskej agentúry EPA

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 01:59