StoryEditor

Komentár Mira Kotova: Divoký jún na finančných trhoch

30.06.2016, 00:00
Divoký jún na finančných trhoch očakávali všetci. Momentálny chaos však málokto.

Ešte pred mesiacom a nielen na trhoch prevládal názor, že britské referendum dopadne proeurópsky. Tesne, ale predsa. Keď začiatkom júna prieskumy ukázali na rast tábora prívržencov odchodu Británie z EÚ, akciové trhy začali klesať. Európske akciové indexy poklesli za týždeň o takmer 8 %. Kým sme stihli odpovedať na klasické novinárske dotazy, či sporitelia majú prestúpiť z negarantovaných fondov do garantovaných, situácia sa otočila. Vražda poslankyne a nové prieskumy pretočili očakávania zasa na stranu zotrvania v EÚ. Stratených osem percent bolo ďalší týždeň späť.

Dnešnou optikou sa dá povedať, že išlo o takú malú rozcvičku pred referendovým dňom D. Prvé sčítania hlasov ukazovali, že Briti sa s úniou rozvádzať nebudú. S pribúdajúcou nocou a započítavaním mimo londýnskych hlasov sa misky váh preklápali na druhú stranu. Akákoľvek nádej však postupne zhorela v svätojánskych ohňoch a ráno bolo rozhodnuté. Európu čaká nová doba. Británia volila odchod z EÚ.

To čo sa dialo na trhoch nasledujúci deň, bol „výplach“. Akciové trhy klesli naprieč celým globalizovaným svetom. Miestami boli poklesy až dvojciferné. V Európe to najviac schytali talianske a španielske burzy. Naopak americké akcie sa relatívne držali, poklesy boli okolo 3 %. Libra výrazne oslabila voči všetkým svetovým menám. Euro ako mena druhej strany rozvodu, oslabilo tiež. Kým libra voči doláru oslabila o 13,5 %, euro iba 4,5 %. Dlhopisy sa vyvíjali zmiešane a predovšetkým mierne. Väčšina z nich rástla na cene, čo poslalo ich výnosy do ešte nižších teritórií. Desaťročný nemecký štátny dlhopis si záujemca môže kúpiť za neuveriteľný výnos -0,10 % ročne.  Preložené do ľudskej reči, z investovaných 100 eur sa veriteľovi o desať rokov vráti z tejto skvelej investície približne 99 eur.

Naopak, ceny dlhopisov rizikovejších emitentov klesli. Slovenské štátne dlhopisy sa pohybovali v smere nemeckých, t.j. ich ceny rástli, výnosy klesali. Trhy nás už dlhšie radia skôr ku krajinám jadra EMÚ ako k jej perifériám. Víťazne vyšlo zlato, bezpečný prístav pri každej neistote. To zlato, ktoré minulý rok odpisovali takmer všetci analytici ako neperspektívnu investíciu. Od začiatku roka si už stihlo pripísať 25 %.

Že je brexit zlou správou, je jasné. Presný dopad na finančné trhy je však nemožné odhadnúť. Jediné čo je isté, že sa prehĺbi neistota ohľadom budúceho vývoja, a to tak EÚ ako aj Británie. A s neistotou je vždy spojená vyššia volatilita. Tú ešte umocnia letné mesiace, kedy je na trhu štandardne nižšia likvidita.  Silný dlhodobý rast akciových trhov je v tejto chvíli nereálny. Je pravdepodobné, že vplyvom brexitu ECB ponechá svoju politiku dlhodobejšie uvoľnenú. To znamená, že úrokové sadzby budú nižšie a budú také dlhšiu dobu, ako by boli bez brexitu. Ostatné je teraz v rukách politikov na oboch stranách barikády. Kým v posledných rokoch hlavný part na trhoch hrali centrálni bankári, v najbližšom období to bude takmer určite Británia a jej exit.
 
 Miro Kotov, portfólio manažér Allianz - Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť, a. s.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 01:49