StoryEditor

Medusa Group varí z oblakov

27.06.2016, 00:00
Technológie dnes dokážu podstatne zjednodušiť fungovanie biznisu, ušetriť prácu ľuďom a náklady firmám. Presvedčila sa o tom aj Medusa Group, ktorá vlastní takmer 40 gastro prevádzok a zamestnáva viac ako tisíc ľudí.

Serverovňa alebo cloud?
Efektívnosť fungovania podnikov akejkoľvek veľkosti dnes závisí aj od nastavenia toku dát, informácií a IT infraštruktúry. Kto nechce zaostať za konkurenciou, musí neustále inovovať. Príkladom je aj jeden z kľúčových hráčov slovenského gastrobiznisu. V Medusa Group roky využívali vlastnú serverovňu, ale pri neustálom raste spoločnosti bol výkon hardvéru čoraz nedostačujúcejší. Brzdou pre ďalší rozvoj sa stávala aj rozdrobenosť infraštruktúry a absencia centralizovanej správy. Vynovenie hardvéru by si vyžadovalo značnú investíciu, preto spoločnosť hľadala riešenie, ktoré by dokázalo flexibilne reagovať na jej dlhodobé plány.

Hoci spočiatku bol na stole aj upgrade serverovne, na základe finančnej analýzy spoločnosť napokon  siahla po inovatívnom riešení a prešla do cloudu. Ten im ponúkal rozsiahlu flexibilitu pri minimálnych investičných nákladoch a zachovaní podmienky prístupu k vybraným IT službám.

Všetko na jednom mieste
Výhodou zvoleného cloudového riešenia Microsoft Azure je, že nemá kapacitné, ani výkonnostné limity a dokáže sa za chodu prispôsobovať tomu, čo potrebujete. Vyššia miera ochrany údajov navyše drží dáta spoločnosti v bezpečí. Dostupnosť služieb v cloude je 100 percentná, pričom všetky dáta sú externe zálohované.  Prevádzkarom to zaručuje jednak non-stop prístup ku všetkým potrebným informáciám a takisto im to zjednodušuje komunikáciu s dodávateľmi. Už sa totiž nemusia prácne manuálne zhrávať a následne spracovávať údaje v centrále spoločnosti.

Plný tanier výhod
Okrem efektívnej práce s dátami je základom pre každú firmu podobnej veľkosti komunikácia. V rámci budovania modernej IT infraštruktúry v prostredí cloudu bol preto dôležitý aj prechod emailového systému do prostredia Office 365. Bežne používaný IMAP prístup k emailom nahradil Exchange Online, ktorý má prakticky neobmedzenú kapacitu. Ušetrí vás aj od klasických problémov s emailovou komunikáciou, ako sú nedoručená pošta, preplnené schránky či nedostupný server. Ani posielanie veľkých príloh už nie je problém, keďže nové riešenie umožňuje cez e-mail poslať súbor až do veľkosti 125 MB.

Virtuálne stretnutia
Ku cloudu neodmysliteľne patrí aj spoločné zdieľanie dôležitých dát, dostupných prakticky z akéhokoľvek počítača, tabletu či smartfónu. So zdieľaným dokumentom tak dokáže online pracovať celý tím naraz, navyše bez nutnosti jeho sťahovania a ukladania v počítači. Samotný Office 365 obsahuje okrem štandardných aplikácií kancelárskeho balíka aj obľúbený Skype for Business. Služobné cesty už nie sú prekážkou účasti na porade. Cez virtuálne konferencie či Skype stretnutia dokážete byť pokojne „v jednom čase na dvoch miestach“.

Okamžitý rozdiel
Medusa Group sa vďaka cloudovým riešeniam pripravila na postupné rozširovanie IT infraštruktúry tempom, ktoré si určuje sama. Navyše platí len za to, čo reálne využíva a ušetrila aj na počiatočnej investícii do hardvéru a následnú správu.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 15:05