StoryEditor

Ryba, ktorá kráča s dobou

21.06.2016, 00:00
Ak sa vám pri pomyslení na tresku v majonéze s rožkom zbiehajú slinky, nie ste sami. Vedeli ste však, že táto priam legendárna pochúťka Slovákov vzniká aj vďaka moderným technológiám, ktoré používa jej výrobca?

Ak ste si niekedy pochutnali na treske v majonéze alebo ste si kúpili mrazené ryby či zeleninu, s veľkou pravdepodobnosťou ich vyrobila alebo distribuovala spoločnosť Ryba Žilina patriaca do skupiny PRETO. Tá je jedným z najväčších výrobcov a distribútorov rybacích a lahôdkových šalátov na Slovensku.

Pred rokom sa spoločnosť rozhodla presunúť časť svojho biznisu do cloudu. Pôvodne sa zamerali iba na premigrovanie z nevyhovujúceho e-mailového riešenia na nové, lepšie a bezpečnejšie. Starý e-mailový server už nestíhal spracovávať množstvo e-mailov a príloh, preto jeho výmena visela na vlásku.

Od e-mailu k pokročilej analytike

Očakávania boli jasné. Firma potrebovala stabilnú technológiu schopnú dynamicky sa prispôsobovať meniacemu sa počtu zamestnancov aj počtu spoločností v celej skupine. To znamená, že musela vedieť podľa potreby rýchlo pridávať alebo odoberať e-mailové kontá. Dôraz kládli aj na samotnú kapacitu úložného priestoru, ktorý by bezpečne a bez problémov pohltil tisíce e-mailov zamestnancov, vrátane všetkých príloh.


Aj keď pôvodným plánom firmy bolo len zmeniť systém e-mailov, dnes už zamestnanci môžu na svoju prácu používať viacero užitočných nástrojov balíka Office 365. Či už ide o zdieľané či osobné kalendáre, OneDrive, Skype, SharePoint či online verzie Wordu, PowerPointu a Excelu. Spoločnosť sa navyše v dohľadnej dobe pripravuje nasadiť aj Power BI, čo je sada podnikových analytických nástrojov na sledovanie a analyzovanie finančného stavu podniku.

„S odstupom času vnímam prechod do cloudu ako správne riešenie. Nám to prinieslo najmä benefit v podobe vysokej dostupnosti služieb a unifikácii použitých aplikácií bez ohľadu na zariadenie (notebook, tablet, mobilný telefón) či operačný systém. Neodmysliteľnou výhodou je aj dostatočný priestor na korešpondenciu a pracovné dokumenty pre každého zamestnanca,“ hovorí Kamil Hrbál, IT manager v Ryba Žilina.

V jednote je sila

Pozitívnym výsledkom migrácie bolo aj zjednotenie verzií používaných kancelárskych balíkov. A to najmä u zamestnancov, ktorí k dokumentom pristupujú len sporadicky a cez webové rozhranie. Práve vďaka širokej kompatibilite s rôznymi typmi zariadení umožňuje Office 365 pracovať na dokumentoch prakticky odkiaľkoľvek.

V neposlednom rade pocítili úľavu aj samotní správcovia IT, ktorí majú teraz k dispozícii prehľadnú a šikovnú administráciu. Vďaka kompletnému presunu technológií do vzdialeného datacentra úplne zmizla aj potreba riešiť prípadný havarijný stav a záložné scenáre v prípadne nedostupnosti služieb.

Ako to pri nasadzovaní nových technológií býva, niektorí technicky zdatní zamestnanci si zmeny osvojili veľmi rýchlo a začali ich používať prakticky okamžite. Ďalším pracovníkom trval prechod o čosi dlhšie a to aj vzhľadom k tomu, že Office 365 zohral v tomto prípade skôr podpornú úlohu a títo pracovníci ho používajú len zriedka. Všetci si však pochvaľujú dostupnosť svojich dát bez ohľadu na to, či práve sedia za počítačom alebo vo vlaku. Vďaka zdieľaniu dokumentov získali efektívny a rýchly nástroj pri spoločnom riešení úloh.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 06:47