StoryEditor

Osteoartróza straší ľudí už vo veku 20-30 rokov

20.06.2016, 00:00
Osteoartróza je ochorenie, ktorým vo vyššom veku trpí prakticky každý. Čoraz viac však postihuje aj mladšie vekové kategórie, ohrozenými sú najmä ľudia so sedavým a, naopak, príliš aktívnym štýlom života.

Osteoartróza je ochorenie, ktoré ma degeneratívny charakter, teda pri ňom dochádza k opotrebovaniu a postupnému znefunkčneniu kĺbu. Ochorenie je v skrytej forme prítomné už u ľudí vo veku 20-30 rokov. I keď postihuje približne rovnako mužov aj ženy, u mužov sa začína prejavovať o čosi skôr. Takmer každý 40-nik na sebe môže pozorovať určité patologické zmeny, často im však nepripisuje dôležitosť. Faktom ale je, že ide o ochorenie, ktoré patrí medzi najčastejšie poruchy pohybovej sústavy a najčastejšie príčiny práceneschopnosti a invalidity u nás aj v zahraničí.

Ako ju spoznáte?
Prvým už pozorovateľným príznakom je bolesť. Charakteristické je, že ide o bolesť námahovú, ktorá v pokoji ustupuje. V prípade osteoartrózy dolných končatín je typická tzv. štartovacia bolesť, teda bolesť pri prvých krokoch po období pokoja. Ďalšími príznakmi sú strata pohyblivosti či úplné znefunkčnenie kĺbu. Vždy je ale dôležité venovať pozornosť už prvým príznakom vo forme bolesti, ktorá má zvyčajne striedavý charakter. Bolestivé obdobie sa strieda s obdobím pokoja, preto po zdanlivom odznení bolesti na ňu netreba ihneď zabudnúť.

Prevencia múdrejšia ako liečba
Rizikovými skupinami sú ľudia so sedavým spôsobom života, a potom, naopak, ľudia, ktorí sú aktívni, športujú a svoje kĺby nadmerne zaťažujú. V rámci druhej skupiny ide najmä o bežcov, ale aj o cyklistov, korčuliarov, futbalistov… Preto každý, kto sa aktívne venuje akémukoľvek druhu športu, ktorý zaťažuje kĺby a kosti, by mal dbať na zvýšenú starostlivosť o ne. Najdôležitejšou látkou v oblasti kĺbov a chrupaviek je kolagén, stavebná hmota všetkých spojivových tkanív. Ide o bielkovinu, ktorá sa v ľudskom organizme vytvára prirodzene a na tvorbu ktorej pozitívne vplývajú napr. strukoviny, sója, listová zelenina ap. Ľuďom, ktorí patria do niektorej zo spomínaných rizikových skupín, sa odporúča siahať v istej periodicite po doplnkoch výživy, ktoré organizmus kolagénom cielene zásobujú. Popri zdravej vyváženej strave je to základ prevencie, ktorá je predpokladom na predídenie neskôršej liečbe.

Najvhodnejší je kolagén v natívnej forme
Dnes sa často spája príjem kolagénu s konzumáciou rozličných aspikov či želé cukríkov. Treba však poukázať na to, že tu ide o varený kolagén, ba dokonca aspiky či želé sa často vyrábajú zo syntetických látok a s kolagénom nemajú vôbec nič spoločné. Pre organizmus je najdôležitejší príjem kolagénu v jeho natívnej, teda organizmu najprirodzenejšej forme. Preto je pri kúpe výživových doplnkov vhodné dbať okrem iných práve aj na tento aspekt. S novinkou na trh prišiel český výrobca Vitar. Jeho MaxiVita® Exclusive Kolagén Forte+ ponúka kombináciu aktívnych látok, z ktorých každá môže pohybovému aparátu významne prospieť. Preventívne alebo pre citeľnú úľavu ho pritom stačí užívať jedenkrát denne po dobu dvoch mesiacov.

Aktívnymi látkami sú kolagén typu I, kolagén typu II, vitamín C a extrakt z rastliny Boswellia serrata. Kolagén typu II je obsiahnutý najmä v kĺbových chrupavkách, kde zaisťuje pevnosť a odolnosť. V MaxiVita® Exclusive Kolagén Forte+ je prítomný v prirodzenej, natívnej forme. Kolagén typu I sa v našom organizme nachádza vo väčšom pomere, podieľa sa totiž na štruktúre šliach, väzov, kostí a kože. Vitamín C je nutný na prirodzenú tvorbu kolagénu, a tak aj na štruktúru chrupaviek, kože, kostí, ďasien, zubov a krvných ciev. Napokon extrakt z rastliny Boswellia serrata pomáha udržať kĺby v dobrom stave.
Ak teda patríte do jednej z rizikových skupín alebo máte na problémy s kĺbmi genetické predispozície, myslite na svoju ochranu už dnes. MaxiVita® Exclusive Kolagén Forte+ s natívnym kolagénom typu II si môžete kúpiť online na www.nasevitaminy.sk alebo v niektorom z bežných reťazcov (Tesco, DM, Kaufland, 101 drogérie, TETA ap.).

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 05:14