StoryEditor

Vysielanie zamestnancov po 18. 6. 2016 prinesie pre firmy množstvo novej administratívy

01.06.2016, 00:00
Nová legislatíva so sebou prináša množstvo nových administratívnych povinností, ktoré spôsobia zmätok a množstvo formálnych chýb u zamestnávateľov, ktorí vysielajú zamestnancov do zahraničia.

Seminár: Vysielanie zamestnancov – nová právna úprava od júna 2016 – Bratislava dňa 8. 6. 2016

Seminár: Vysielanie zamestnancov – nová právna úprava od júna 2016 – Košice dňa 8. 6. 2016

Špeciálne pre čitateľov www.hnonline.sk – zľava 20 % pri objednaní do 1.6. Pre zľavu prosím zadajte v objednávke heslo HNONLINE.

Ak vyšlete zamestnanca po 18. júni 2016 ku zahraničnému subjektu za účelom poskytovania služieb, už to (pravdepodobne) nebude zahraničná pracovná cesta, ale vyslanie za účelom cezhraničného poskytovania služby. Vyslanie, pracovná cesta a dočasné pridelenie budú po novom rôznymi inštitútmi s rôznymi pravidlami a administratívnymi požiadavkami. Už nebude možné dočasne prideliť zamestnanca k zamestnávateľovi v inom členskom štáte, ale pôjde o vyslanie.

Ak máte slovenského zamestnanca dočasne prideliť/vyslať/prenajať k zamestnávateľovi v krajine mimo EÚ, podľa zákonníka práce to stále nie je možné.

Samotný zákon o cezhraničnej spolupráci pri vysielaní zamestnancov dáva zahraničným zamestnávateľom, ktorí vysielajú zamestnancov na Slovensko nové povinnosti. Národnému Inšpektorátu práce musia ešte pred začatím vyslania poskytnúť podrobné údaje o spoločnosti a o každom vyslanom zamestnancovi, ako aj o mieste a dobe vyslania a type poskytovanej služby. Okrem toho musí zahraničný zamestnávateľ určiť kontaktnú osobu a jej slovenskú adresu na účely doručovania písomnosti. Zároveň na mieste výkonu práce musí viesť a na požiadanie Inšpektorátu práce predložiť pracovné zmluvy, evidenciu pracovného času a doklady o vyplatenej mzde vyslaných zamestnancov.
 
Ako sa so všetkými problémami zamestnávatelia vyrovnajú v praxi? Vďaka komplikovanosti aktuálnych zmien to bez odbornej pomoci nebude jednoduché. Jednu z možností nájdete na odbornom seminári v Košiciach alebo v Bratislave.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 07:52