kotov
StoryEditor

Telom v máji, mysľou v júni. Finančné trhy žijú očakávaním júnových udalostí

31.05.2016, 00:00
V predposlednú májovú nedeľu grécky parlament schválil balík požadovaných reforiem a nasledujúci utorok ministri financií eurozóny odklepli nový balík pomoci Grécku. Grécke „reformy“ zvyšujú dane. Všetky, na ktoré si len spomeniete, od DPH cez pohonné hmoty až po televízny signál.

Žiadne zázračné riešenia sa na stole neobjavili. Za zmienku však stojí schválenie automatického mechanizmu znižovania dôchodkov či platov vo verejnej správe, ak sa budú verejné financie vyvíjať horšie, ako sa očakávalo.
 
Euroskupina schválila aj princípy znižovania dlhovej záťaže Grécka, avšak tá sa bude realizovať až na konci záchranného balíka. Ide o kompromis, za ktorým sa skrývajú politické záujmy každej zo zúčastnených strán. Spomenutie odpisu dlhov potreboval Medzinárodný menový fond ako aj grécky premiér Tsipras. MMF už dávnejšie tvrdí, že bez odpisu dlhov nemá Grécko šancu sa pozbierať, a ak sa k nim nepristúpi, MMF balí svoju rolu v záchrannej misii Grécka.
 
Tsipras zas zúfalo potrebuje aspoň náznak víťazstva – niečo pre svojich voličov. Tým totiž zatiaľ dodal len nepopulárne reformy, a pomaly im začína dochádzať, že ani Tsipras zázraky nedokáže. Posun  dlhových úľav na rok 2018 zas potrebujú Nemci, ktorí sú od začiatku tvrdo proti nim. Akékoľvek škrtanie dlhov by pre nich znamenalo porážku a budúci rok sú v Nemecku voľby.
 
V Amerike počas mája prehovorili viacerí predstavitelia FEDu, ktorí sa snažili trhy a možno aj seba presvedčiť, že sadzby v USA porastú rýchlejšie ako sa momentálne čaká. Namiesto trhmi očakávaného maximálne jedného zvýšenia v tomto roku to FED komunikuje smerom k dvom zvýšeniam, s tým, že prvé bude v júni. Trhy im to zhltli len čiastočne. Výnosy z dlhopisov v Amerike sa zvýšili o 0,1 % pri dlhopisoch kratších splatností, dlhšie sa nepohli takmer vôbec. Výnosy z desaťročných amerických dlhopisov sú na úrovni tesne pod 2 %.  V Európe naopak výnosy mierne klesali, nemecké desaťročné výnosy sú na 0,18 %. Teda len na skok od historického minima na úrovni 0,07 % z minulého roka.

Akciové trhy boli aj v máji pomerne pokojné. Európskym trhom v závere mesiaca pomohla dohoda o Grécku a zaznamenali rast. Nebyť poklesov zo začiatku mesiaca, mohol to byť pre európske akcie silný mesiac. Akcie rástli aj v USA, napriek vyjadreniam FEDu. Rast sadzieb sa dá interpretovať ako pozitívny signál pre akcie, lebo ekonomike sa darí. A to tak dobre, že ani rastúce sadzby jej neublížia. Ale aj ako negatívny impulz, lebo s rastúcimi sadzbami budú investori skôr či neskôr požadovať vyššie výnosy z akcií. Uvidíme, ktorá verzia príbehu sa napokon presadí, zatiaľ to vyzerá na tú prvú.

Slabý mesiac majú za sebou akcie rozvíjajúcich sa ekonomík. Index merajúci ich výkonnosť sa prepadol o 4%. Tie väčšinou negatívne reagujú na správy o raste sadzieb v USA, a inak tomu nebolo ani tentokrát. Trhy sú už mysľou v júni, kde nás čaká zaujímavé zasadanie FEDu, bude štartovať program odkupu podnikových dlhopisov z dielne ECB no a bodku za prvým polrokom dá referendum v Británii.
 
Miro Kotov, portfólio manažér Allianz - Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť, a. s.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 17:32