StoryEditor

Prečo vyhral Obama dvakrát?

24.05.2016, 00:00

Ak by ste vedeli, ktorí obyvatelia budú pozitívne reagovať na osobný kontakt, návštevu, telefonát, či leták a ktorí, naopak, negatívne, mohli by ste napr. vyhrať voľby. Ľudia v tíme Baracka Obamu mali tieto predikcie k dispozícii. Ako ich využili?

Na ich základe v roku 2012 viedli volebnú kampaň, a ako už vieme - vyhrali. Prediktívna  analytika naberá čoraz viac na význame v rôznych segmentoch a pomôcť vie napr. aj k zlepšovaniu zákazníckej skúsenosti a angažovanosti. Aj táto aktuálna téma bude obsahom konferencie DATALAN IT FORUM 2016, ktorá sa koná už tento štvrtok 26. mája v Bratislave. Špičkoví odborníci zo Slovenska aj zahraničia prinesú inšpiráciu, ako prepojiť moderné technológie a ľudí, ako spracovať obrovské množstvo dát z rôznych zdrojov a ako efektívne využiť dostupné nástroje v praxi.

Pripravte sa na digitálnu ekonomiku

Transformácia na digitálnu spoločnosť zaujíma podľa prieskumu medzi hosťami konferencie DATALAN IT FORUM 2016 až 64% kľúčových predstaviteľov slovenského biznisu. Pritom podľa zistení agentúry GfK napríklad o stratégii jednotného digitálneho trhu (Digital Single Market) doposiaľ nikdy nepočulo 38% spoločností pôsobiacich na Slovensku. Podľa odhadov Európskej komisie však môže prírastok tržieb vďaka DSM dosiahnuť objem viac než 4 miliardy eur ročne! Na konferencii DATALAN IT FORUM 2016 sa preto hostia dozvedia, aké sú priority a úskalia transformácie na digitálnu spoločnosť, a čo by nemalo uniknúť žiadnemu manažmentu firiem, ak chce prežiť a úspešne fungovať na rýchlo sa meniacom trhu.

Spomínaný prieskum tiež prezradil, že v najbližších rokoch plánujú firmy smerovať investície v oblasti digitálnych technológií najmä do systémovej integrácie (36%), cloudu (34%) a riešení šitých na mieru (32%). Práve tie sú  považované za najužitočnejšie digitálne technológie blízkej budúcnosti. Ešte nedávno bola pri vytváraní systému na správu firemných dát potrebná vysoká investícia do softvéru, IT infraštruktúry a projekt si vyžadoval niekoľko mesiacov práce. Dnes je takéto riešenie vďaka API manažmentu možné postaviť už z hotových mikroslužieb dostupných v bezpečnom a škálovateľnom prostredí cez internet. Na konferencii DATALAN IT FORUM preto odborníci uvedú hostí do nového sveta API economy a predvedú, ako je možné využiť princíp flexibilných appiek v prostredí slovenského trhu.

Ako v šume dát nájdete signál

Kedysi prežili najsilnejší a najväčší, dnes prežijú najrýchlejší a najlepšie prepojení. Tí, ktorí sa najrýchlejšie adaptujú na zmeny zákazníckeho správania či už vo virtuálnom alebo v reálnom svete. Firmy, ktoré budú najlepšie prepojené so zákazníkom. Kedysi vám stačil telefón a osobný kontakt a zistili ste o zákazníkoch všetko potrebné. Dnes majú zákazníci k dispozícii desiatky možností a platforiem pre komunikáciu s vašou firmou a vy stojíte pred výzvou, ako v šume dát nájsť signál. Ako odfiltrovať zbytočné a rozpoznať dôležité dáta. Mnohé firmy prechádzajú z CRM na VoC, teda Voice of the Customer, k personalizácii na základe analýz zákazníckej skúsenosti. „Práve pozitívna skúsenosť koncového zákazníka je tým, čo by malo stáť za inováciami a investíciami do moderných IT riešení vo firemnom prostredí,“ hovorí digitálny líder DATALANu Michal Klačan.  „A to predovšetkým vo svete zdieľaných informácií, kde sa ne/spokojnosť jedného človeka s produktom alebo službou automaticky šíri k desiatkam až tisícom ostatných potenciálnych klientov.“


Nie každý má dar vyjadriť písanou formou to, čo chcel v skutočnosti povedať. Mnohé firmy, napríklad Citibank a PayPal, už vedia automatizovane rozlúsknuť, čo mal zákazník na mysli. Systémy Amazon.com vedia údajne rozoznať, ktoré recenzie kníh sú napísané ironicky. Zatiaľ iba v angličtine. Milan Rusko zo Slovenskej akadémie vied vám na konferencii DATALAN IT FORUM 2016 predstaví technológiu na rozpoznávania slovenskej reči, ktorá umožňuje automatické spracovanie veľkého množstva zvukových nahrávok reči z konferenčných systémov, call-centier, aj zvukovej stopy videonahrávok. Na výsledný textový zápis je následne možné aplikovať techniky spracovania textu, ktoré umožnia dolovanie informácií, prehľadávanie, či navigáciu v rozsiahlych nahrávkach.

A príde aj Sandman. Nie síce postava z komiksu Spiderman, ale rovnomenný smart nástroj na princípe umelej inteligencie, ktorý dokáže prečítať a spracovať dáta z rôznych zdrojov a prepojiť ich s inými internými registrami aj verejnými databázami. Vďaka tomu môžete osloviť zákazníka len s takou ponukou, ktorá je pre neho relevantná.

Čaká nás prepojená budúcnosť

Internet vecí (IoT) a vzájomná prepojenosť zariadení prostredníctvom internetu so sebou prináša aj istú dávku obáv o bezpečnosť. Na YouTube napríklad kolujú videá, ako sa hackeri nabúrali do riadiaceho systému automobilu a znemožnili vodičovi riadenie. Podľa analýzy Symantec s názvom  Internet Security Threat Report sa množstvo zero day útokov (bezpečnostné chyby, na ktoré výrobca doposiaľ nemá opravu) vlani medziročne zdvojnásobilo. Vzrástla aj sofistikovanosť útokov a vo väčšom meradle sa obchoduje s bezpečnostnou zraniteľnosťou. V súčasnosti nie je otázkou či budú alebo nebudú vaše dáta vystavené bezpečnostnému incidentu. Otázkou je kedy. Patríte k zákazníkom, ktorí už boli napadnutí alebo k tým, ktorí o tom zatiaľ nevedia? Na konferencii DATALAN IT FORUM sa dozviete, aké sú aktuálne bezpečnostné hrozby a spoznáte najefektívnejšie možnosti ochrany.

Ďalšie a ďalšie príklady, tipy, nápady, prípadové štúdie a príklady fungujúcich riešení spoznáte už  26. mája na konferencii DATALAN IT FORUM 2016 v Bratislave. Nebude chýbať ani príležitosť vyskúšať si špičkové technológie budúcnosti vo vlastných rukách a na jedného z hostí navyše čaká futuristický elektromobil TESLA Model 2 na celý víkend!

Využite jedinečnú príležitosť a príďte sa na najväčšie stretnutie IT a biznis komunity inšpirovať aj vy. Účasť je bezplatná.
Pre viac informácií o programe a registráciu kliknite na www.datalanitforum.sk

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 07:22