StoryEditor

Protónové centrum v Prahe, bezpečná liečba, vyspelá technológia, svet hovorí „áno“.

17.05.2016, 00:00

Obrovským záujmom z radov popredných svetových odborníkov sa môže pochváliť kongres o protónovej terapii, ktorý prebehne o pár dní v Prahe. Na svetovom kongrese PTCOG55 sa v tomto roku zídu významní rádioterapeuti z USA, Európy a Ázie, aby prezentovali klinické výsledky protónovej liečby a diskutovali o nových možnostiach. Veľký záujem prejavujú aj českí odborníci z mnohých medicínskych odborov. Kongres by mohol byť príležitosťou pre tých, ktorí veľmi nahlas a väčšinou bez odborných argumentov a pomocou zavádzajúcich interpretácií protónovú liečbu kritizujú. Tí ale pozvanie na účasť nevyužili. Pritom práve tu je priestor na diskusiu a na získanie najnovších skúseností svetovej protónovej komunity, ktorými sa tak často oháňajú.

O prudko sa zvyšujúcom význame protónovej terapie svedčí stále rastúce množstvo indikácií v medzinárodne uznávaných odporúčaniach, ďalej aj fakt, že sa stále budujú a plánujú nové protónové centrá.

Len v roku 2015 zahájilo prevádzku 12 nových centier, ktoré môžu pacientom s rakovinou ponúknuť šetrnú a efektívnu liečbu. Svetový líder na poli onkológie, Mayo Clinic v USA, spustila rovno dve centrá s celkom 8 ožarovňami, každou vybavenou technológiou ceruzkového skenovania, ktorou lieči svojich pacientov už štvrtý rok práve pražské protónové centrum. Protónovú liečbu spustila aj klinika St. Jude v Memphise, ktorá je zas absolútnou špičkou v liečbe detských pacientov, a ako uvádza tamojší hlavný lekár, je to nutný krok, ak chce nemocnica zostať svetovým lídrom v liečbe a výskume mozgových nádorov.

Ani Európa nezostala pozadu a nové centrá boli otvorené vo švédskej Upsalle, v talianskom Trente a nemeckom Marburgu. Práve švédska skúsenosť by mohla byť zaujímavá pre aktuálnu situáciu v Českej republike, kde okolo významu protónovej terapie prebiehajú ešte stále debaty vedené často bez relevantných argumentov. Skandion Clinic je totiž súčasťou 7 univerzitných nemocníc vo Švédsku a každá z nich deleguje radiačných onkológov zodpovedných za protónovú terapiu, zároveň existuje základný tím trvalo prítomný v Upsalle. Tento model významne prispieva k správnemu výberu pacientov vhodných na protónovú terapiu, čo sa bohužiaľ v českých podmienkach ešte stále pomerne často odohráva na báze subjektívneho pocitového hodnotenia lekára a ochoty či odvahy protónovú terapiu odporučiť. Pritom existencia KOC, teda Komplexných onkologických centier, nahráva použitiu rovnakého modelu ako vo Švédsku. ASTRO, americká spoločnosť pre radiačnú onkológiu, definovala skupinu nádorov, ktorých liečba protónovou terapiou by mala byť hradená zo zdravotného poistenia; ide o nádory hlavy a krku, hrudníka, brucha a panvy. NCCN guideline zase uvádza, že by sa malo zvážiť použitie protónovej terapie v prípade Hodgkinovho lymfómu s odôvodnením, že pokiaľ nejaká technika preukáže významné šetrenie zdravých tkanív, je pre pacienta tou najlepšou.

NCCN v súvislosti s tvrdeniami niektorých českých kritikov, že na protónovú terapiu neexistujú randomizované štúdie uvádza, že koncept medicíny založenej na dôkazoch randomizovaných štúdií sa tu nemôže aplikovať a musí sa aplikovať technika, ktorá najviac redukuje dávku na zdravé tkanivá.

Svetové trendy potvrdzujú aj cestu, ktorou sa vydalo pražské PTC, keď spustilo program liečby nemalobunkového karcinómu pľúc. Práve ten sa objavil aj v odporúčaní amerických odborníkov, pretože práve protónová terapia umožňuje dodať dávku žiarenia nutnú na liečbu bezpečne.

Odborníci sa zhodujú, že protónová terapia sa bude objavovať ako odporúčaná metóda stále širšieho spektra diagnóz a už dnes je zrejmé, že ide o najšetrnejší spôsob liečby veľkej skupiny nádorov.

Podrobnejšie informácie nájdete na www.ptc.cz

Telefónne číslo +420 222 999 000

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 00:33