kotov
StoryEditor

Oddych pred možnými exitmi?

28.04.2016, 00:00

Finančné trhy v apríli ako keby naberali sily na možné budúce turbulencie.

Každý zázrak trvá tri dni. A potom sa zunuje. Pred pár rokmi sa kríza v Grécku prepierala z každej strany. Diváci aj herci si na pravidelnú drámu postupne zvykli. Najprv zarezonujú obavy, že tentokrát Gréci ďalšiu pomoc nedostanú, lebo nedostatočne plnia sľúbené reformy a nepredkladajú ďalšie. A teda, že zbankrotujú. Grécka vláda následne intenzívne zapracuje na nových reformách, obyvateľstvo si schuti zaštrajkuje a v hodine dvanástej sa napokon všetko stihne. Peniaze do Grécka dotečú, vzápätí odtečú ako splátka starého dlhu a ide sa ďalej.

Momentálne sa nachádzame opäť vo fáze vyjednávania o uvoľnení ďalšieho balíka pomoci. Ľudia sú v uliciach, lebo vláda musí predložiť reformný balík. Popri tom ticho navrhuje škrtanie dlhov, s čím hlasno nesúhlasia Nemci. Tak sa kompromisne asi opäť predĺži ich splatnosť. Grécky premiér Tsipras síce stále nenosí kravatu a reční „protisystémovo“, ale reformy pod tlakom veriteľov prijíma. Otázka je, ako dlho to vydrží, keďže moc získal práve na základe opačných postojov. Boli to práve reči o tom, že „reformy netreba, dlhy platiť tiež netreba a euro nám nik nevezme“, ktoré mu vyhrali voľby v januári 2015. Odvtedy vládne svojským spôsobom. Keď v Syrize zistili, že Nemcov nepretlačia, usporiadali referendum, potom jeho výsledky prekvapivo odignorovali a prijali tvrdé podmienky na ďalšiu záchranu. Syriza sa rozštiepila a v septembri 2015 boli narýchlo ďalšie predčasné voľby, ktoré vyhrala opäť Syriza. Ale pôvodné radikálne postoje už značne obrúsila.

Grécko a grexit je teda momentálne v tieni. Na výslní je téma iného exitu – Británie a jej brexitu. S tým, ako sa bude blížiť dátum referenda, bude jeho dôležitosť ešte naberať na sile. Najmä, ak pomer jednotlivých táborov sa bude aj naďalej motať okolo 50 % hranice. Prípadný odchod Británie z EÚ by výrazne ovplyvnil vývoj na kapitálových trhoch. Dopady na samotnú Britániu ako aj na zvyšok EÚ sa značne líšia. Každopádne, odchod z EÚ je neprebádaná pôda, preto neistota bude veľká.

Akcie v apríli poväčšine pokračovali v raste a postupne vymazávali poklesy zo začiatku roka. Americké ich už stihli vymazať celé, európskym tiež veľa nechýba. Darí sa aj rozvíjajúcim sa trhom, ktoré podporuje prehodnotenie očakávaní na rast sadzieb v USA v tomto roku. Výnosy na európskych dlhopisoch mierne rástli, takže ich ceny strácali. Relatívne najlepšie sa v poslednom období darí podnikovým dlhopisom. Dôvodom je (ako inak) rozhodnutie centrálnej banky o ich zaradení do programu odkupovania od júna tohto roka.

Pokoj zbraniam na trhoch dlho asi nevydrží. Hlasovanie v Británii bude na konci júna, Grécko má splatiť ďalšiu tranžu v júli. Najbližšie mesiace preto budú zaujímavé.

Miro Kotov, portfólio manažér Allianz SDSS

www.asdss.sk

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 00:55