StoryEditor

Projekt Nobelova má pre nás množstvo výhod

26.04.2016, 00:00

Juraj Lopušník je mladý muž, ktorý sa spolu so svojou ženou Gabikou po niekoľkých rokoch bývania na vidieku v okolí Bratislavy rozhodol vrátiť späť do hlavného mesta. Po dlhom hľadaní narazili na projekt projekt Nobelova a boli medzi úplne prvými ľuďmi, ktorí si v ňom kúpili byt.

Prečo ste sa rozhodli pre nové bývanie?

Pred šiestimi rokmi Gabika kúpila byt v novostavbe v Hviezdoslavove, chcela si vyskúšať dedinské bývanie. Veľmi skoro sme však zistili, že to bol krok vedľa a že nám to nevyhovuje, najmä čo sa týka dopravnej dostupnosti. A tak sme sa pomerne rýchlo po nasťahovaní začali obzerať po niečom inom. Trvalo nám však päť rokov, kým sme našli bývanie, ktoré sa nám obom páčilo. Vlastne to bývanie si nás našlo samo. S realitnou kanceláriou HERRYS sme v minulosti absolvovali viacero obhliadok. Nechali sme im náš kontakt a keď sa začal rozbiehať projekt Nobelova, oslovili nás. Ja som ponuku vyhodnotil z pohľadu technológií a lokality a keď manželka zistila, že nám vyjde byt s terasou, bolo rozhodnuté. Do týždňa sme zložili zálohu.

Čím vás projekt oslovil?

Tým, že obaja popri zamestnaní pracujeme aj z domu na vlastných projektoch, máme vysoké nároky na bývanie. Chceli sme mať kľud vidieka a komfort mesta a tento projekt to spĺňa na maximum. Ja mám sklad na Žabom majeri, čo je vzdušnou čiarou asi kilometer, a Gabika pracuje pri Eurovei, kam sa dokáže pomerne rýchlo dostať autom alebo MHD. Z konštrukčného hľadiska sa nám páči, že stavba má tehlové múry a nie je to celé len železobetón. Tiež sme chceli byť blízko Karpát – radi tam chodíme na prechádzky či bicyklovať. Plus tá terasa. Na nej si urobíme záhradku a užijú si ju určite aj naše dve mačky.

Nemali ste obavy z lokality?

Nie, dobre ju poznám. Chápem, že niektorých ľudí môže Nobelova na prvé počutie odrádzať, ale keď si to tam prejdete, a tým nemyslím, že tade prefrčíte autom, určite zmeníte názor. Ide o veľmi príjemné miesto na bývanie. Lokalita je udržiavaná, okrem asi štyroch budov sú v nej obnovené všetky bytové domy. Je tam množstvo zelene, park, supermarket, výborná vietnamská reštaurácia, škola, dve škôlky aj plaváreň pre deti. Vlastne všetky služby sú poruke a v rámci projektu Nobelova pribudnú ďalšie. Čerešničkou pre nás bola neďaleká nová farmárska tržnica. Človek je pritom stále na skok od centra s dobrým prístupom cez Račiansku aj Vajnorskú ulicu a dostupnou električkou. A čo je dôležité – kľud, ktorý tam vládne, je na bratislavské pomery vynikajúci. Nám dopravný hluk dosť vadí a tu bude pokoj aj keď vyjdeme von na terasu.

Do akej miery ste sa pri výbere pozerali do budúcnosti?

Súčasné bývanie sme od začiatku chápali ako prechodné, toto už berieme oveľa vážnejšie. Ak by sme v budúcnosti riešili niečo ďalšie, bol by to už dom. Ale myslím si, že z Nobelovej sa nám bude ťažko odchádzať. Ten výhľad, terasa, slnko takmer po celý deň. Projekt ma zaujal aj kvôli obchodným priestorom na prízemí, kde bola nastavená naozaj zmysluplná cena. S Gabikou totiž rozbiehame e-shopy s vybavením kuchýň a doplnkami do domácnosti a hodilo by sa nám výdajné miesto. Zatiaľ sme to však ešte odložili.

Ako financujete kúpu vášho bytu?

Štandardne – kombináciou vlastných prostriedkov a úveru. To, že sa na začiatku platí len 15 % a zvyšok až po kolaudácii, nám maximálne vyhovuje. Prvú splátku sme vykryli z úspor a hypotéku tak budeme čerpať až tesne pred sťahovaním. Drvivá väčšina projektov, ktoré sme doteraz pozerali, mala priebežný spôsob splácania. Napríklad už pri dokončení hrubej stavby ste tak museli mať zaplatených 80 % z ceny. To prakticky automaticky znamená hypotéku, popri ktorej musíte platiť výdavky na vaše súčasné bývanie. Tu nám nič také nehrozí. Tiež sme ocenili, že HERRYS vo svojich priestoroch prostredníctvom externého partnera poskytuje aj hypotekárny servis. Financovanie sme tak vyriešili na jednom miesto spolu so samotnou kúpou bytu. A keď už je reč o peniazoch, musím povedať, že ceny bytov v projekte Nobelova sú viac než priaznivé. A garážové státie či pivnica? To je úplná cenová bomba. Za tých päť rokov hľadania to dokážem porovnať.

Na čo sa najviac tešíte?

Asi na to, že keď prídem domov z práce a hodím počítač do kúta, budem mať tisíc možností, kam ísť. Momentálne cvičíme cross-fit, ten je blízko na Turbíniovej. Vo Vernosti je fitness centrum a hneď vedľa sú tenisové kurty za veľmi dobrú cenu. Často chodíme plávať na Kuchajdu alebo na Zlaté piesky, takto to budeme mať úplne blízko. A keď budem chcieť kľud, vybehnem do Karpát. Na Briežkoch mám vyhliadnutý jeden „zašitý“ bufet, z ktorého je krásny výhľad na celú Bratislavu, tam budem určite častým hosťomJ.
A aby som nezabudol – pre niekoho to môže znieť šialene, ale veľmi sa teším na MHD a na to, že nebudem musieť všade chodiť autom. V práci budem za 10-15 minút, dnes mi to trvá vyše hodinu. To bude kultúrny šok
.

Od vašej rezervácie ubehol už takmer rok, ako hodnotíte toto obdobie?

Takmer každý týždeň sa ideme prejsť na Nobelovu, nafotenú máme celú genézu projektu od prvého výkopu až po posledné vyliatie. Oveľa lepšie sa na to pozerá, ako na stavbu, ktorá tam stála predtým. Čo nás vyslovene príjemne prekvapilo, je úroveň komunikácie. Či už s predávajúcou realitnou agentúrou, developerom alebo kýmkoľvek, kto je na projekte zúčastnený. Na slovenské pomery je to až nevídané, teda aspoň na základe skúseností, ktoré máme. Z komunikácie s developerom SITNO HOLDING Real Estate cítiť, ako im na projekte záleží, a že pracujú s veľkým nasadením - niekedy mám pocit, že snáď až dvadsať hodín denne. Aj čo sa týka zmien štandardov či dispozičných riešení, neboli absolútne žiadne komplikácie. V tomto smere bolo asi najťažšie sa dohodnúť medzi nami dvoma. Ja som čistý pragmatik, manželka si zasa zakladá na dizajne. Ale zvládli sme to :-).

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 06:46