StoryEditor

Látka alebo koža? Všetko čo potrebujete vedieť pred výberom sedačky.

22.04.2016, 00:00
Výber sedacej súpravy by mal podliehať viacerým faktorom. Dôležitý je účel sedačky, hneď za ním nasleduje vkus majiteľa a jeho predstava o dizajne, a v neposlednom rade tiež treba prihliadať aj na aktuálnu životnú situáciu. Voľba typu poťahového materiálu pritom nie je čerešničkou na torte, ale jedným z kľúčových rozhodnutí.

V minulosti boli látkové sedačky oproti koženým považované za náchylnejšie k vzniku neodstrániteľných škvŕn. Pokiaľ nebol poťah sedacej súpravy odnímateľný, nebolo možné ho zvliecť a vyprať. Jedinou možnosťou bolo sedačku prečalúniť alebo si zaplatiť profesionálnu tepovaciu firmu.

Dnes sú už umývateľné poťahy samozrejmosťou a štandardom. Tie klasické, bez špeciálnej úpravy, sú skôr raritou, ktorú predajcovia postupne sťahujú z ponuky kvôli nízkemu dopytu. „V našej ponuke máme len jednu látku, ktorá nemá umývateľnú úpravu, a práve tá sa predáva najmenej, ba až skoro vôbec,“ priznáva Katarína Beňadiková, marketingová riaditeľka výrobcu sedačiek Phase. Moderný zákazník vie, že na trhu existujú rôzne typy čalúnnických textílií a cielene si ich pri nákupe novej sedačky pýta.

Umývateľné látky alebo koža?

Pri výbere koža verzus textília stále existujú dva typy ľudí, potvrdzuje Katarína Beňadiková: „Sú zákazníci, ktorí kožu milujú a ktorých nikdy neprehovoríte na kúpu látkovej sedačky. Tí ostatní zas vyslovene kožu nechcú. Všetko závisí od preferencií jednotlivca. Čo sa týka predaja, tak u nás je to 50:50.“

Averzia voči koži sa spája najmä s predstavami o chladnom a nepríjemnom materiáli, ktorý sa navyše v letných mesiacoch lepí na pokožku a človek sa pri sedení nadmerne potí. Toto tvrdenie je z časti pravdivé, avšak týka sa najmä lacných napodobenín kože a obzvlášť populárnej koženky. Pravá hovädzia koža, ktorá sa na výrobu kvalitných kožených sedačiek používa najčastejšie, je prírodný materiál, ktorý „dýcha“, je veľmi príjemný na dotyk a na rozdiel od textilu nesaje pot ani sa na nej nezachytávajú zvieracie chlpy alebo roztoče

Problémom však bývajú rôzne škvrny (napr. od mastnoty), ktoré treba odstrániť okamžite, ako vzniknú. V opačnom prípade sa môžu vpiť do kože a navždy zmeniť charakter poťahu. Predajca by vás mal upozorniť aj na častý problém s oblečením vyrobeným z rifľoviny. Práve tá má tendenciu, hlavne pri vysokých teplotách a odieraní, púšťať farbivo, ktoré sa môže preniesť priamo na sedačku.

Kožená sedačka dokáže pri správnom zaobchádzaní vydržať aj viac ako 10 rokov. Treba myslieť najmä na to, že koža ako prirodzený materiál žije vlastným životom. Počas dlhoročného používania sa zvykne jemne natiahnuť a stratiť svoju pružnosť, čo však nie je závadou.

„Na predajni najčastejšie odporúčame kožené sedačky mladým slobodným ľuďom alebo, naopak, tým starším, ktorí dávajú prednosť trvácnosti sedačky. Pri rodinách s malými deťmi radíme zvoliť skôr poťahy s kvalitnou umývateľnou úpravou, ktoré sú jednoduché na údržbu a zabraňujú nasakovaniu škvŕn a tekutín do textílie,“ hovorí Katarína Beňadiková.

Umývateľné látky sú na sedacích súpravách ideálnou voľbou pre ľudí, ktorí nechcú koženú sedačku a zároveň potrebujú materiál jednoduchý na bežnú údržbu. Textílie sú v takomto prípade obohatené o špeciálnu nanovelovú úpravu. V závislosti od kvality umývateľného materiálu sa nanovel môže naniesť len na povrch látky alebo sa do vlákien zapracuje už pri tkaní.

„Existujú tiež látky s polyesterovými vláknami a úpravou Easy-care, ktoré boli vyvinuté tak, aby sa materiál čistil skutočne ľahko. Tieto látky, na rozdiel od ostatných, majú túto vlastnosť trvalú, nie je potrebné ich úpravu obnovovať. Platí však, že o látky aj o kožu je potrebné sa pravidelne starať, aby vydržali čo najdlhšie ako nové,“ zdôrazňuje Katarína Beňadiková.


Výber samotného materiálu ale aj jeho farby je pre niektorých zákazníkov ešte dôležitejší ako tvar sedacej súpravy. Poťahová látka by mala ladiť s interiérom, voľba farieb a tiež kvality by sa mala prispôsobiť tomu, či bude sedačka využívaná aktívne v domácnosti alebo vo verejnom priestore, alebo len občasne na chate. Takisto treba myslieť aj na to, že starostlivosť o poťah je náročnejšia v rodinách s malými deťmi alebo domácimi zvieratkami.

Vhodné umiestnenie a správna starostlivosť predĺžia životnosť sedačky

Ešte počas výberu poťahového materiálu a tvaru sedačky by mal od vás predajca pýtať nákres pôdorysu miestnosti, kde bude umiestnená. Je to dôležité nielen kvôli správnym rozmerom, ale tiež z hľadiska zachovania farby a kvality sedacej súpravy čo najdlhšie v stave, v akom vám bude dovezená.

Vo všeobecnosti platí, že by mal byť gauč vzdialený od výhrevného telesa (radiátor) minimálne 25 centimetrov (od krbu až 50 cm). Nemal by byť ani priamo pri okne, keďže čalúnenie má tendenciu rýchlejšie strácať lesk a pôvodnú farbu vplyvom slnečného žiarenia.

Bežná starostlivosť o kožu spočíva najmä v jej impregnácii (minimálne raz ročne) a tiež v pravidelnom utieraní od prachu a nečistôt ako omrvinky či vlasy navlhčenou bavlnenou utierkou. Výrobcovia poťahových materiálov, čalúnnici ale tiež predajcovia však dôrazne upozorňujú svojich zákazníkov na to, aby na impregnáciu alebo čistenie používali len čistiace prostriedky na sedačky a aby sa vyhýbali klasickým, bežne používaným v domácnosti.

Na impregnáciu nanovelových poťahových materiálov je tiež nutné používať len vybrané prostriedky, ktoré zoženiete aj u predajcu. Ten by vám spolu s novou sedačkou mal dodať aj malú vzorku poťahového materiálu, ktorý bol použitý na vašu súpravu. Na tejto vzorke by ste potom vždy mali vyskúšať účinok každého nového čistiaceho prostriedku, s ktorým ste ešte nemali skúsenosti.

V rámci starostlivosti nezabúdajte ani na pravidelné vysávanie, upozorňuje Katarína Beňadiková: „Sedačku je potrebné vysávať každý týždeň s nadstavcom na čalúnenie na slabom výkone. Tak, ako sadá prach na poličky v obývačke, tak sadá aj na sedačku, vysávaním zabránite žmolkovaniu sedacej súpravy. Látkovú aj koženú sedačku je potrebné občas pretrieť čistou vlhkou handričkou, aby sa sedačka zbavila jemného znečistenia a statickej elektriny.“

Na škvrny na sedačke zareagujte rýchlo

Nehody v domácnosti sa sú na dennom poriadku, obzvlášť pri malých deťoch alebo zvieratkách. Charakteru vzniknutej škvrny by ste mali prispôsobiť aj kroky k jej odstráneniu, no pri všetkých platí základné pravidlo – začnite ihneď. Aj keď moderné technológie úpravy textílií či prirodzené vlastnosti kože zabraňujú vsakovaniu nečistôt do materiálu, platí to len na krátku chvíľu. Najprv odsajte škvrnu alebo tekutinu papierovým obrúskom, v prípade suchých nečistôt by mal stačiť vysávač. Potom je potrebné už len postupovať podľa návodu popísaného pri danom type poťahového materiálu.

Vo všeobecnosti platí, že slabšie znečistenie stačí z látkovej sedačky odsať čistou vodou a obrúskom, pri väčšej škode môžete použiť klasické jadrové mydlo na pranie. Na záver stačí čistým obrúskom vytiahnuť všetku vodu z látky a nechať vyschnúť. Vždy majte na pamäti malú, ale účinnú radu – všetky škvrny čistite smerom dovnútra – zabránite tak ich rozširovaniu.

Katarína Beňadiková upozorňuje, že to so starostlivosťou netreba preháňať: „Aj tu platí – všetko s mierou a hlavne pravidelne podľa odporúčaní predajcu. V žiadnom prípade neodporúčame používať chemické prostriedky ani žiadne agresívne čistenie a drhnutie. Ak si nie ste istí, v našich predajniach vám poradíme a pomôžeme predísť katastrofe.“


Návod na čistenie sedačiek s povrchovou úpravou

 

 

Tekuté škvrny (džús, káva, čaj a iné)

Odsajte škvrnu papierovým obrúskom, naneste trochu čistej vody a opäť odsajte.

Mazľavé škvrny (omáčka, kečup, puding a iné)

Odstráňte čo najviac zo škvrny pomocou hrany lyžice (nikdy nie ostrým nožom). Naneste trochu čistej vody alebo vody s bezfarebným bielym mydlom na škvrnu, nechajte ju vsiaknuť do papierového obrúska, znova naneste trochu čistej vody a utrite bavlnenou handričkou. Nechajte vyschnúť.

Atrament (perá, pečiatky, ceruzky, fixky)

Naneste trochu mydlovej vody na škvrnu a nechajte ju vsiaknuť do obrúska. Znovu naneste vodu a utrite bavlnenou handričkou.

Suché škvrny (prach, popol z cigariet, omrvinky)

Povysávajte vysávačom s nadstavcom na čalúnenie. Nikdy na suché škvrny  nepoužívajte vodu.

Zdroj foto: Bigstrockphoto, Sedačky PHASE

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 13:09