StoryEditor

Refinancovať úver? Určite.

09.04.2014, 15:52

Slováci hľadajú nízke úroky, na ostatné riziká pri pôžičkách zabúdajú.

Mnoho Slovákov pri refinancovaní úveru najviac zaujíma výška úrokov alebo čiastka, o ktorú sa zníži ich mesačná splátka. Úrok však nemusí byť kľúčovým údajom a na prvý pohľad jednoduchšia možnosť sa nie vždy vyplatí.

Jednoduchšie riešenie? Áno aj nie

Kritériá pre schválenie pôžičky, aj tej konsolidačnej, sa môžu zdať napríklad u nebankových spoločností jednoduchšie. Pre tieto spoločnosti totiž nie je až tak dôležité poznať úverovú minulosť klienta, preto sa môže celý proces javiť ako rýchlejší a menej náročný. Aj keď štát začína zvyšovať ochranu spotrebiteľa a predpokladá sa, že vláda prijme legislatívne opatrenia, aby zastavila podnikanie menej solventných nebankoviek, úvery v týchto spoločnostiach klienti stále príliš preplácajú. Ešte väčší problém však môže nastať vtedy, ak klient prestane byť schopný svoju pôžičku splácať. Pôžička v banke je preto stále spoľahlivejšou a „lacnejšou“ možnosťou a dnes si ju vedia klienti už jednoducho prispôsobiť. „Banky vychádzajú pri nastavovaní maximálnej výšky a doby splatnosti úveru hlavne z požiadaviek klientov. Aj v Zuno sa ich snažíme limitovať tak, aby boli klienti schopní splácať poskytnuté úvery bez problémov,“ hovorí Lukáš Fúčela, produktový špecialista v online banke Zuno. Pokiaľ klienti pri refinancovaní hľadajú rýchlejšie riešenia, ktoré sú zároveň bezpečné, zvážiť môžu alternatívu tradičných bánk – internetové banky. Tie nevyžadujú návštevu pobočiek a všetko je možné vybaviť prostredníctvom internetu.

Úrok nerozhoduje

V prípade, že sa klient pri refinancovaní orientuje len podľa výšky úroku, ktorý mu nová banka ponúka, nemusí to znamenať, že na svojej pôžičke ušetrí. Dôležité je poznať výšku RPMN – ročnej percentuálnej miery nákladov. Tento údaj by mal byť súčasťou zmluvy, ktorú klient pri vybavovaní pôžičky dostane. „RPMN je číslo, ktoré udáva koľko prostriedkov navyše musíte zaplatiť, keď si požičiavate peniaze od bankovej či nebankovej inštitúcie. Rozdiel medzi RPMN a úrokovou mierou tak udáva, aké ďalšie poplatky sú spojené s daným úverom,“ pripomína Lukáš Fúčela.

(pr)

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 09:14