StoryEditor

Rakovina prostaty: Protónová liečba – a život po nej stále stojí za to

14.08.2015, 14:50
(príbeh pacienta, ktorý si vybral kvalitný život)

Práve sa vrátil z Turecka. Ešte si ani nevybalil golfové palice a už zamieril na dohodnuté stretnutie, aby sa podelil o skúsenosti s liečbou rakoviny prostaty. 

Charizmatický muž v najlepších rokoch, manažér a organizátor golfových turnajov, Ladislav Pešek ani v najmenšom nepripomína muža, ktorý sa musel popasovať so zákernou chorobou. „Užívam si pracovný aj súkromný život a som šťastný, že som sa rozhodol pre liečbu, ktorá mi to umožnila. Chlapi by mali dostať pravdivé informácie, a potom nech sa každý rozhodne sám, ale bohužiaľ informácie o možných spôsoboch liečby a tiež o riziku konkrétnych metód nie sú zatiaľ ani zďaleka samozrejmosťou.“

Ladislav si vybral protónovú terapiu a je presvedčený, že práve liečba mimoriadne presným lúčom, ktorý dokáže zacieliť na miesto ožiarenia a šetriť zdravé tkanivá a orgány, mu zachránila nielen život, ale hlavne jeho kvalitu.

Svojho urológa navštevoval pravidelne už asi 5 rokov, keď sa mu zrazu zvýšila hladina PSA. Lekár odporučil urobiť biopsiu a rakovina bola potvrdená hneď v niekoľkých vzorcoch. Namiesto paniky Ladislav prepadol skôr súkromnému prieskumu. „Začal som hľadať, aké sú možnosti, pýtal som sa lekárov, surfoval na internete. Vedel som, čo nechcem. Nechcel som dopadnúť ako môj kamarát, ktorý šiel na operáciu a potom de facto skončil,“ vysvetľuje. Lenže od lekárov veľa uspokojivých odpovedí nedostal. Keď už veľmi naliehal a nechcel sa zmieriť s operáciou, tak mu ako vrchol techniky predstavili lineárne ožarovanie. O protónovej liečbe, ktorú si medzitým naštudoval, ho neinformoval nikto. Naopak, na priamu otázku prichádzali vyhýbavé odpovede, že je to mladý odbor bez skúseností, že nikto nevie, ako to vlastne funguje, a niektorí lekári dokonca protónovú liečbu zavrhovali s tým, že síce šetrí tkanivá, ale vlastne nelikviduje nádor. „To bolo absurdné, čítal som štúdie, ktoré práve publikovali v USA a ktoré preukazovali 97 % úspešnosť liečby na vzorke 4000 mužov desať rokov po liečbe. Všetci boli zdraví a všetci žili život bez obmedzení, a to som presne chcel aj ja.“ Napokon mal šťastie a narazil na urológa, ktorý nielenže o protónovej liečbe vedel, ale úplne presne bol schopný porovnať rôzne metódy vrátane ich rizík a vzhľadom na Ladislavov zdravotný stav jeho nadšenie pre protónovú liečbu podporil aj lekárskymi dôvodmi.

Z materiálov svojej zdravotnej poisťovne Dôvera Ladislav vedel, že mu liečbu uhradí bez zdĺhavej administratívy, a tak jeho ceste k šetrnej liečbe nič nestálo v ceste.

Ladislav mal stále pred očami obraz svojho kamaráta, ktorý na tom bol aj 5 rokov od operácie psychicky zle, nosil plienky, bol obmedzený v práci, aktívny sexuálny život bol navždy minulosťou a jeho vzťah s manželkou prešiel zaťažkávacou skúškou. Ladislav vedel, že si vybral správne. Ak chce žiť aj naďalej normálne, robiť prácu, ktorú má rád, športovať a žiť ako zdravý chlap, tak je protónová liečba v Prahe preňho tým najlepším.

„Som strašne rád, že som sa informoval a nedal iba na jeden názor. Som totiž živým argumentom, že tá liečba funguje, a som rád, že môžem odovzdať svoje skúsenosti, nech sa každý rozhodne sám. Dosť ma štve, keď niekto len tak od stola a bez znalostí chce rozhodovať o mojom živote. Ľudia nedostávajú kompletné informácie a niekedy sú aj zastrašovaní. Chcem len na svojom príbehu a príbehu môjho kamaráta ukázať, že sme absolvovali dve rôzne liečby s diametrálne odlišným výsledkom. Jasné, pred 5 rokmi v Čechách ešte protón nebol, a tak môj kamarát nemal takú možnosť, ale práve dnes som stretol iného človeka, a ten už tú možnosť mal. Lenže lekár mu to vyhovoril a dnes to ľutuje. Nosí plienky, má problémy a lekárovi je to zrejme fuk. Každému vravím, nech si zháňa informácie a hlavne nech hovorí s ľuďmi, ktorí majú osobnú skúsenosť.“

Polhodinka vymedzená na náš rozhovor uplynula a Ladislav vyrazil organizovať ďalší turnaj. A na rozlúčku dodal: „Nie sme stádo, mali by sme sa tak prestať správať,“ zasmial sa a za svojím príbehom s rakovinou prostaty raz a navždy zaplesol dvere.

Vďaka zmluve medzi PTC v Prahe a zdravotnou poisťovňou Dôvera majú pacienti s ochorením mozgu, hlavy a krku, lymfómami, karcinómom prostaty, pankreasu alebo pľúc prístup k protónovej liečbe zaistený bez zdĺhavej administratívy. Môžu sa obracať priamo na Protónové centrum a liečba je hradená automaticky.

Volajte na +420 222 999 000, Píšte na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

www.ptc.cz

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 04:34