StoryEditor

Celosvetovo najobľúbenejší nápoj, ktorý zlepšuje pamäť

21.08.2017, 00:00

Dnes je bežnou súčasťou nášho každodenného života a v niektorých prípadoch si ľudia bez neho svoju existenciu ani nevedia predstaviť. V minulosti sa k nám vozil takmer výhradne len vo svojej horko-sladkej chuti z Kolumbie. Z tohto dôvodu je väčšina našich obyvateľov zvyknutá na takúto klasickú chuť. V poslednom čase sa však dostáva do popredia nová filozofia, ktorá tomuto nápoju dodáva nový rozmer. 

Spotreba v Európskom regióne nie je malá

Reč je o obľúbenej káve, ktorá je považovaná za celosvetovo najžiadanejší nápoj, za ktorým na druhej priečke kraľuje čaj. U nás nie je jeho spotreba až tak vysoká, no v Nemecku je to už takmer dvojnásobok a v Škandinávii je spotreba kávy na jedného obyvateľa prepočítaná na viac než 10 kg kávy za rok. 

V našich obchodoch sa tento zázračný nápoj predáva v mletej forme (60 %) , instantnej 13 % a zvyšok je klasická zrnková. Reklama na kávu nám denne poskytuje ten najlepší obraz na jej vlastnosti, no v nekontrolovanej miere môže aj uškodiť. 

"Turek," zalievaná mletá  káva je známa len v našich končinách, v samotnom Turecku a ani inde o nej nemajú ani potuchy. V Amerike a jej priľahlých oblastiach sa cez deň vypije veľký objem kávy, ale jej sila nie je tak výrazná. V Európe je to zasa naopak, čoraz viac si doprajeme výraznejšiu chuť malinkého espresa alebo dopia. 

Neškodné účinky, ktoré vás povzbudia

Človek, ktorému sa raz chuť kávy zapáči, zvykne rýchlo jej účinkom podľahnúť. Nejedna domácnosť si potom musí hľadať systém kuchynského drôteného programu, aby si na uvoľnené miesto mohla položiť nový kávovar. Káva obsahuje v sebe látky, ktoré navodzujú povzbudivý stav ľudského vedomia a v niektorých prípadoch ich poznáme aj pod označením psychostimulanty, tieto však na rozdiel od halucinogénov nespôsobujú poruchu vnímania. 

Správne množstvo je zdravé

Samozrejme, že nič sa nemá preháňať a vo všetkom by si mal človek nájsť správnu mieru. Nič sa nestane, ak si pri svojom rannom rituáli skrášľovania položíte na toaletný stolík prvú šálku rannej kávy. Ak však budete pociťovať jej potrebu o hodinu znova a celé sa to bude opakovať, nie ste na dobrej ceste. 

Musíte si ustrážiť návyk

Možno ste o tom nevedeli, ale v niektorých štátoch je táto látka považovaná za drogu a jej požitie v akejkoľvek podobe sa považuje za tabu. Účinky kofeínu sú však aj prospešné, zlepšuje pamäť a dobu reakcie. Pôsobí však aj opačne, znižuje kvalitu spánku, vďaka čomu sa potom musíte spoľahnúť asi len na príjemný materiál obliečok, ktorý vás dokáže dostať do správnej hladiny pokoja. Základom je, že nám aj naďalej dokáže spríjemniť nejednu chvíľu v živote.

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 09:38