Allianz SDSS
StoryEditor

Veľký návrat. Veria trhy opäť Grécku?

31.07.2017, 00:00

Za zvuku fanfár sa v júli Grécko po troch rokoch vrátilo na finančné trhy a predalo dlhopisy súkromným investorom. Aukcia bola nakoniec celkom úspešná.

Dopyt po gréckych dlhopisoch dosiahol 6,5 miliardy eur, z čoho Grécko akceptovalo tri miliardy s výnosom takmer päť percent. Investori, zdecimovaní nízkymi úrokovými sadzbami, takýmto ponúkaným výnosom neodolali.

Grécky premiér Tsipras túto aukciu doma predáva ako veľký úspech a dôkaz, že Grécko sa vracia do normálu. Tam však bude ešte dlhá cesta. Medzinárodný menový fond podmieňuje ďalšie pôžičky Grécku odpustením časti starého dlhu. Tvrdí, že bez toho je grécky dlh neudržateľný. Pôžičky Európskeho stabilizačného mechanizmu Grécku sú postupne splatné v rokoch 2034 – 2059. Dlh splatný za pár rokov by totiž priniesol problémy s jeho refinancovaním.

Záchranný program Grécku sa končí približne o rok a veľkým snom gréckeho premiéra je vyviazať sa z neho. Dohadovanie podmienok nového by bolo určite náročné a pre Grécko bolestivé. Čo by pre Tsiprasa bol zlý východiskový bod pre parlamentné voľby v roku 2019.

V júli 2017 zasadali obe centrálne banky, európska aj americká. Ani jedna sadzby nemenila. Prezident ECB na následnej tlačovke zdôrazňoval, že ECB musí byť pri nastavovaní menovej politiky „vytrvalá, trpezlivá a obozretná“. Inak povedané, sprísňovanie menovej politiky bude dlhé a pomalé. Miernym prekvapením bol iba pokojný postoj ECB k posilňovaniu sa eura.

Americký Fed tiež obozretne trhom oznámil, že pomaly začne znižovať objem nakúpených dlhopisov vo svojom majetku. Snaha oboch centrálnych bánk komunikovať tak, aby nenarušili súčasnú selanku na finančných trhoch, je zrejmá.

Akciové trhy v prvej dekáde júla stagnovali. V druhej začali rásť. No kým európske akciové trhy v závere mesiaca svoj rast čiastočne skorigovali, tie americké v ňom pokračovali. Júlová výkonnosť bola preto vyššia na amerických trhoch (okolo dvoch percent), európska približne o percento nižšia. Japonské trhy v medzimesačnom porovnaní stagnovali. Naopak, pomerne silný rast zaznamenali trhy rozvíjajúcich sa krajín.

Uvoľnený postoj ECB k posilňovaniu sa eura otvoril priestor na ďalší rast. Za mesiac si euro voči americkému doláru pripísalo viac ako dve percentá a koncom júla sa obchodovalo nad úrovňami 1,17 USD/EUR. Od začiatku roka si pripísalo viac ako 11 %. Pritom koncom minulého roka sme čítali úvahy skôr o tom, že ak sa Trumpove smelé ekonomické plány  podarí realizovať, dolár bude atakovať paritu, t.j. kurz voči euru jedna k jednej. Posilňujúce sa euro tak uberá na zhodnotení z amerických či iných cudzomenových akciových investícií.

Výnosy z dlhopisov na začiatku júla pokračovali v raste z predchádzajúceho mesiaca. V druhej polovici mesiaca sa smer jazdy otočil a výnosy mierne poklesli. S rastom výnosov na bezpečných dlhopisoch však klesajú rizikové prirážky na tých menej bezpečných. Podnikové či bankové dlhopisy preto aj naďalej ponúkajú extrémne nízke výnosy pre investorov. A ako naznačil prezident ECB, pochod k vyšším sadzbám bude dlhý a pomalý.

Miro Kotov, portfólio manažér Allianz – Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť, a. s.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 00:42