StoryEditor

Poctivý med slovenských včelárov

26.07.2017, 00:00
Vedeli ste, že vďaka jednej včele vznikne v úli necelá kávová lyžička medu?

Práca s medom je sladká „drina“ a svoje o tom vie aj včelárska rodina Grgulovcov, ktorá už niekoľko generácií pripravuje poctivý slovenský med. Okrem rôznych druhov medov a prírodne ochutených dobrôt nájdete v Medovom obchode CERA MEL v centre Bratislavy a na www.medovyobchod.sk aj vychýrené medovníky pripravené podľa rodinného receptu, sviečky z včelieho vosku, peľ, propolis a ďalšie úžasné veci zo slovenskej prírody.

Úcta je základom rodinného podnikania

Slová CERA a MEL pochádzajú z latinčiny a znamenajú vosk a med. Medový obchod CERA MEL pod taktovkou rodiny Grgulovcov píše svoju históriu už viac ako dvadsať rokov. Dušan Grgula sa o svoje včely stará s láskou, stáča med a plní ho do pohárov. Jeho manželka, Zdenka Grgulová, pečie medovníky, vyrába sviečky a pripravuje všetky medové a včelie produkty do malebnej podoby. A syn Filip Grgula sa stará o chod kamenného a internetového obchodu. V súčasnosti má Medový obchod 7 stálych zamestnancov. „Rodinná atmosféra je pre nás prirodzená, aj k zamestnancom sa správame, ako keby boli súčasťou rodiny. Úcta jedného k druhému a k včelárskemu remeslu je našim úspechom,“ hovorí Filip Grgula.

Pracovitý ako včela. Alebo ako včelár

Začiatky podnikania s medom neboli ľahké, aj napriek tomu, že manželia pochádzali zo včelárskych rodín. „Spočiatku sme predávali na jarmokoch a sezónnych trhoch, v zime aj v lete. Manžel vyrábal a ja som s mojou mamou predávala na jarmokoch. A keď boli deti väčšie, zapojili sa aj ony,“ spomína s úsmevom na začiatky Medového obchodu Zdenka Grgulová. Ako sama hovorí, práca včelára je krásna, no vrtkavá, mnoho závisí od počasia a tiež nemali vždy na ružiach ustlané. Najmä vtedy, keď dolinu zasiahol kliešť a z 380 včelích rodín nezostala ani jedna. „Všetky včely vtedy uhynuli. Ale išli sme ďalej, pretože je to náš život. Prácu včelára milujem a neviem si predstaviť, že by som robila niečo iné.“

Záleží na každom detaile

Neskôr otvorili aj predajňu v centre bratislavského Starého mesta a internetový obchod. O chod sa stará Filip Grgula: „Za našim medom, sviečkami a chutnými dobrotami je kus práce. Všetko vyrábame ručne, balíme s láskou a predávame s kusom nášho srdca. Záleží na každom detaile.“ Pri návšteve Medového obchodíka na Bielej ulici je to všetko vidieť a cítiť. Pult a police sú vyrobené zo starých úľov, včelárske klobúky slúžia ako kryty lámp a útulnú atmosféru dopĺňajú dávne včelárske nástroje.

Slováci med milujú

Med je naša tradičná surovina a Slováci k nej majú blízko. Aj tu však platí, že ten najlepší med je zrkadlom poctivej práce včiel a včelárov. Slovenský med je kvalitný, a preto Grgulovci odporúčajú dať si trošku námahy a nájsť si svojho včelára na miestnom trhu či v špecializovanom obchode.

Na Slovensku sa med konzumuje celoročne, v lete je kupovaný vo väčších baleniach a pridáva sa do limonád či koláčov. V zime dominujú okrem medu propolisové produkty, ktoré podporujú imunitu. A v období vianočných sviatkoch kupujeme aj medovníky a sviečky.

Viac na www.medovyobchod.sk

O spoločnosti CERA MEL:           

Spoločnosť CERA MEL je rodinným podnikom Grgulovcov, ktorá medové produkty prináša Slovákom viac ako dvadsať rokov. Produktové portfólio tvoria poctivé spracovania domáceho medu: od širokej škály rôznych druhov medov, peľu či propolisu cez dobroty ako domáce medovníky či orechy nakladané v mede a prírodne ochutené medy až po neodolateľné darčekové balenia plné medových vôní a chutí. CERA MEL prevádzkuje okrem kamennej predajne na Bielej ulici v centre Bratislavy aj internetový obchod www.medovyobchod.sk.  

(pr)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 14:35