StoryEditor

Microsoft žiada pozastavenie sankcií

Americký softvérový gigant Microsoft robí kroky k pozastaveniu sankcií, ktoré naňho uvalila Európska komisia za porušovanie pravidiel hospodárskej súťaže. Spoločnosť chce oddialiť ich platnosť až do uzavretia súdneho procesu, ktorý sa môže ťahať aj niekoľko rokov.

Americký softvérový gigant Microsoft robí kroky na pozastavenie sankcií, ktoré naňho uvalila Európska komisia za porušovanie pravidiel hospodárskej súťaže. Spoločnosť chce oddialiť ich platnosť až do uzavretia súdneho procesu, ktorý sa však môže ťahať aj niekoľko rokov.
Komisii sa nepáči, že integrálnou súčasťou operačných systémov Windows je prehrávač multimediálnych súborov. Prezident Európskeho súdneho dvora Bo Vesterdorf včera otvoril pojednávanie prvej inštancie, počas ktorého si vypočuje argumenty obidvoch strán, kým rozhodne o pozastavení sankcií. Podľa agentúry Reuters Microsoft včera požiadal sudcu, aby Európskej komisii zabránil vydaniu zdrojového kódu Windows Media Playeru konkurencii. "Stalo sa prvýkrát v histórii hospodárskej súťaže, aby firma musela sprístupniť svoju tajnú technológiu," povedal právny zástupca Microsoftu Ian Forrester.
Včerajšie pojednávanie bolo zamerané práve na otázky týkajúce sa sprístupnenia zdrojového kódu konkurencii. Dnes si sudca Vesterdorf vypočuje argumenty komisie, na základe ktorých chce zabrániť Microsoftu predávať operačný systém bez Media Playeru. Brusel obviňuje Microsoft zo zneužívania monopolu a svojím nariadením chce umožniť výrobcom počítačov ponúkať aj konkurenčné produkty, napríklad RealPlayer z dielne RealNetworks.
Podľa Reuters Microsoft už zaplatil rekordnú pokutu 497 miliónov eur, čo je však len zlomok obrovských rezerv spoločnosti, ktoré dosahujú 50 miliárd dolárov. PR manažér Microsoftu pre ČR a SR Jiří Grund však tvrdí, že informácie o zaplatení pokuty nie sú správne. "Tieto sankcie sú viazané na konečné rozhodnutie súdu," dodal.
Či sa prípadná prehra Microsoftu na európskom súde môže prejaviť aj na českom a slovenskom trhu, Grund nespresnil. "Z hľadiska lokálnych zastúpení k sporu nemáme príliš čo povedať. Prebieha totiž na úrovni celého koncernu," dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 01:28