StoryEditor

Záujem o lacné lietanie rastie

22.09.2004, 00:00

Nízkonákladové letecké spoločnosti prepravia v Európe v tomto roku asi 80 miliónov pasažierov, čo je v porovnaní s rokom 2003, keď ich služby využilo 47 miliónov ľudí, zvýšenie, uviedol Wolfgang Kurth, prezident Asociácie európskych nízkonákladových leteckých spoločností. Informoval o tom denník Financial Times.
Prevádzkovatelia nízkonákladových leteckých spoločností predpokladajú, že v tomto roku sa im podarí opäť zvýšiť svoj podiel na európskom trhu, kde sa im podarilo získať aj časť leteckých tratí, ktorými dovtedy disponovali veľké letecké spoločnosti.
Kurth, ktorý je výkonným riaditeľom nemeckej nízkonákladovej leteckej spoločnosti Hapag Lloyd-Express, uviedol, že súčasný pokračujúci trend zvyšovania sa počtu klientov v priemere o 40 percent ročne, bude pokračovať aj počas nasledujúcich niekoľkých rokov. Jeho tvrdenia tak znižujú význam nedávnych varovaní zo strany nízkonákladových aerolínií Ryanair a EasyJet, vedúcich spoločnosti v tomto sektore v Európe, ktoré sa obávajú vzniku tvrdej cenovej konkurencie kvôli narastajúcemu počtu nových spoločností a presýteniu trhu. V súčasnosti je na európskom trhu aktívnych asi 67 nízkonákladových leteckých prepravcov a zatiaľ čo proces konsolidácie je v blízkej budúcnosti nevyhnutný, na trh stále prichádzajú ďalšie spoločnosti, ktoré nahrádzajú tie, ktoré skrachovali. Len v Nemecku sa do dnešných dní zvýšil počet nízkonákladových prepravcov zo štyroch v roku 2002 na 300. Počet sedadiel, ktoré títo prepravcovia ponúkajú, sa v porovnaní s rokom 2000 zvýšil z 300-tisíc na 7,5 milióna v tomto roku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 01:03