StoryEditor

Gazprom chce dobyť slovenský trh

16.06.2010, 12:30
Autor:
ČTKČTK
Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom sa chystá preniknúť na slovenský trh. Dnes o tom informoval rakúsky denník Wiener Zeitung.

Neplánuje to pomocou majetkovej účasti vo spoločnom podniku, ktorý by ovládala slovenská vláda, ale prostredníctvom vlastnej novo založenej spoločnosti Vemex Energo Slovensko.

Vemex Energo Slovensko by podľa denníka mala byť dcérskou firmou českej spoločnosti Vemex. Tá sa na svojich internetových stránkach označuje za významného dodávateľa ruského zemného plynu do Česka a tvrdí, že má deväťpercentný podiel na predajoch plynu v ČR.

V spoločnosti Vemex má absolútnou majetkovú účasť Gazprom Germania, nemecká dcéra Gazpromu. Gazprom predpokladá, že by Vemex Energo Slovensko mal v krátkom čase získať zhruba desetinový podiel na slovenskom trhu so zemným plynom.

Firma sa chce stať významným konkurentom Slovenskému plynárenskému priemyslu (SPP), ktorý je dominantným predajcom plynu v krajine. O spoluprácu s Gazpromom rokoval vlani slovenský premiér Robert Fico.

Spoločný podnik mal prispieť k lepšiemu zabezpečeniu dodávok plynu na Slovensko, aby sa neopakovali problémy s prerušením dodávok, aké postihli krajinu kvôli rusko-ukrajinskému sporu o ceny začiatkom roka 2009.

Ruský koncern Gazprom sa dlhodobo snaží o preniknutie na európsky trh v celom reťazci od ťažby cez prepravu až po predaj plynu spotrebiteľom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 18:45