StoryEditor

Stavebné eldorádo? Vitajte na Slovensku

28.04.2010, 00:00

Vo svete likvidačná pokuta, väzenie alebo zbúranie stavby, u nás výhodný biznis. Slovensko je rajom "čiernych stavieb". Pomáhajú tomu nedostatočné zákony aj prepočty developerov.

Dobrý `kšef`
"Pre investora je niekedy výhodnejšie postaviť stavbu bez povolení a následne zaplatiť pokutu napríklad 3 300 eur. Stavba potom môže naďalej existovať. Takých príkladov na Slovensku bolo a je veľmi veľa," vysvetľuje Ján Majerský, člen zväzu Združenia stavebných podnikateľov Slovenska. Na Slovensku pribudli v minulom roku stovky čiernych stavieb. Presný údaj nevedia určiť ani kompetentné úrady. "Zamestnanci štátneho stavebného dohľadu nemôžu vstupovať na pozemky, stavenisko a do stavieb bez vedomia ich vlastníkov," odôvodňuje problémy Oliver Kríž, iniciátor petičnej iniciatívy Stavebná polícia. Aj v dôsledku toho prichádzajú inšpektoráty na nezákonné stavby neskoro.

Stavbu nezbúrajú
Zákon je v tomto smere zhovievavý. Okrem maximálnej pokuty do výšky okolo 166-tisíc eur nehrozí stavbárom žiadny vážnejší postih.
Paradoxná je reakcia úradov. "Ak stavebný úrad zistí existenciu čiernej stavby, má povinnosť, aby začal konanie na jej dodatočné povolenie," upozorňuje Kríž a dodáva, že investorovi nehrozí priamo sankcia odstránenia stavby. K tej môže prísť len vtedy, ak stavba ohrozuje život alebo zdravie osôb.

Deväťročná snaha
"Zanedbáva sa prevencia a dnešný stavebný zákon to umožňuje robiť. Tieto opatrenia sú pre bohatých investorov atraktívne," hovorí Majerský. Prvé snahy o zlepšenie a sprehľadnenie situácie sa objavili už pred deviatimi rokmi. Boli neúspešné, podobne ako posledný pokus spred roka. Podľa Majerského bolo problémom hlavne obrovské množstvo pripomienok, keď ich bolo k novele zaznamenaných vyše 1 700.
Druhou stranou mince je séria nekonečných povolení. "Proces prípravy stavby je veľmi dlhý a investori potrebujú výrazne rýchlejšie stavať. Typická je v tomto zmysle Bratislava, kde na získanie povolenia je potrebný aj celý rok," upozorňuje na možné pohnútky staviteľov Majerský a dodáva, že investori nechcú a niekedy nemôžu čakať. Najnovším príkladom sú novostavby pri Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave.

Svetová výnimka
Proti bezmocnosti sa spustila aj petičná akcia, ktorej hlavným cieľom je úprava stavebnej legislatívy. O tom, či sa v tomto smere niečo pripravuje, ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja nevedelo do konca uzávierky článku zaujať stanovisko. Zmene v zákone sa pritom nebránia ani stavbári. "Zväz stavebných podnikateľov podporuje zmenu stavebného zákona," uisťuje Majerský.
Kým u nás sa stavebníci nemusia ničoho obávať, v Európe je situácia úplne odlišná. Vo Švajčiarsku vám hrozí trest odňatia slobody až na tri roky, v Nemecku pokuta až do výšky 500-tisíc eur a v Chorvátsku odstránili za posledné tri roky viac ako tritisíc nelegálnych stavieb.

01 - Modified: 2003-11-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nižšie platy vedenia AUA
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 10:38