StoryEditor

Hydinári žalujú ministra. Chcú milióny

07.04.2011, 00:00

Kauza kŕmenia hydiny rastovými hormónmi naberá ďalší rozmer. Po tom, čo minister pôdohospodárstva Zsolt Simon obvinil Podtatranskú hydinu z používania zakázaných krmív, firma kontruje. V rukách má analýzu z Berlína, ktorá jej dáva za pravdu a kauzu chce riešiť súdnou cestou. "Vedenie spoločnosti sa rozhodlo podať žalobu na pôdohospodársky rezort a ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona,“ povedal Pavol Konkoľ, generálny riaditeľ Podtatranskej hydiny.

Miliónová škoda
Prípad nezákonného kŕmenia hydiny odhalil verejnosti Simon už vo februári. Podľa testov malo krmivo na farme v Čaklove obsahovať látku zilpaterol. Tá umožňuje zvyšovať svalovú hmotu kureniec, v Európe je však zakázaná. "Každému musí byť jasné, že sa niečo deje. Keď namiesto 42 alebo 40 dní idú na porážku, keď majú 38, 37 alebo 36 dní, pričom dosahujú tú istú váhu,“ povedal vtedy Simon.

Firma sa pred mesiacom bránila analýzou z Poľska. Včera k nej pribudlo aj oslobodzujúce stanovisko od akreditovaných laboratórií z Berlína. "Vyšetrenia ukázali, že naša spoločnosť neklamala,“ konštatoval Konkoľ. Podľa jeho slov spoločnosť kauzou výrazne utrpela. "V dôsledku krivého obvinenia, ohovárania a nepravdivých tvrdení utrpela firma ujmu v hodnote minimálne tri milióny eur,“ vypočítava škody Konkoľ.

Opakované prehrešky
Ministerstvo zostáva pokojné. "Každý má legitímne právo obrátiť sa na súd,“ povedal HN hovorca ministerstva pôdohospodárstva Juraj Kadáš a dodal, že firma mala problémy s porušeniami pravidiel už v minulosti. "V prípade firiem pána Konkoľa bolo v krátkom čase opakovane zistené používanie zakázanej látky či prebaľovanie hydiny bez oprávnenia,“ konštatuje hovorca.

Ministerstvo argumentuje aj tým, že testovanie vzorky prebehlo až dva mesiace po odbere, keď látka mohla vyprchať. "Polčas rozpadu tejto látky je rok,“ oponuje Konkoľ. Za pravdu mu dávajú aj americké štúdie.

Súdny spor o poškodenie mena môže trvať dlho. "Dĺžka týchto sporov je rôzna. Pokiaľ obe strany využijú všetky opravné prostriedky, tak to môže trvať aj viac rokov,“ zhodnotil možnosti Ján Gajan z advokátskej kancelárie HMG & Partners. Podľa jeho slov sú takéto spory u nás netypické a skôr ich pozorujeme v zahraničí. Tomáš Vašuta

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 11:08