StoryEditor

Turizmus na východe dostal tvrdý úder

08.10.2009, 00:00

Cestovný ruch sa mimo najvyhľadávanejších destinácií na východe Slovenska ocitol takmer na dne. Vyplýva to z oficiálnej štatistiky, ale i z návštevnosti miest, turistických pamiatok, atrakcií, ako aj zo skúseností turistických informačných centier. "Bola to katastrofálna sezóna," hovoria podnikatelia v cestovnom ruchu. Mnohí museli obmedziť služby a boja sa, čo prinesie ďalší rok.

O pätinu menej
Podľa Štatistického úradu klesla medziročne návštevnosť Košického kraja o viac ako pätinu a asi o šesť percent sa znížil počet ubytovacích zariadení i lôžok. Menej hostí prišlo aj do krajského mesta a strávili tu kratší čas ako predtým. Niektorí košickí hotelieri tvrdia, že to bola najhoršia sezóna za posledných dvadsať rokov. "Na takú slabú si nepamätáme," zhodujú sa. "Mali sme o polovicu menej hostí ako vlani. Je to aj tým, že mestské hotely sú viac orientované na biznis klientelu, a tej bolo pod vplyvom krízy menej," myslí si Vladimír Šnír, riaditeľ hotela Centrum v Košiciach. Podobné skúsenosti majú i v ďalších mestských ubytovacích zariadeniach.

Utrpeli aj jaskyne
Pokles turistov sa prejavil v kraji i na takých tradičných miestach, ako sú múzeá, či v piatich verejnosti sprístupnených jaskyniach. Návštevnosť sa v nich prepadla od desatiny až po polovicu minuloročnej. Najmenej bola postihnutá jaskyňa Domica, najviac Dobšinská ľadová jaskyňa, ktorá mala kvôli rekonštrukcii skrátený otvárací čas na dva letné mesiace. "Zachránili ma slovenskí turisti, inak by som skončil veľmi zle," ďakuje domácim hosťom jaskyniar Jaroslav Stankovič, ktorý prevádzkuje súkromnú speleologickú vodcovskú službu v Krásnohorskej jaskyni v Slovenskom krase. Jaskyňu v minulosti najviac vyhľadávali Poliaci, ale tento rok takmer vôbec neprišli. Nazávažnejším dôvodom je okrem recesie podľa Stankoviča prechod na euro. Ako vyplýva zo štatistík turistických informačných centier v Rožňave a Revúcej, nezáujem sa tak sústredil najmä na prvý letný mesiac.

Bolo menej rezervácií ubytovania i menej záujmu o atrakcie a rady. "Až taký pokles sme neočakávali," vysvetľuje Erika Ištvaníková z Informačnej kancelárie v Rožňave. Oproti minulému roku bol viac ako šesťdesiatpercentný. "Evidujeme skoro až o pätinu menej hostí," potvrdzuje HN aj Eva Lazárova, riaditeľka Múzea Betliar, pod ktoré okrem rovnomenného kaštieľa patrí aj hrad v Krásnej Hôrke a mauzóleum rodiny Andrássyovcov. Trend návštevnosti kultúrno-historických pamiatok v poslednom období medziročne klesá o päť až desať percent, teraz je však výraznejší. Pozorujú ho i vo Vlastivednom múzeu v Trebišove, kde sú unikátne expozície z histórie poľnohospodárstva na východe Slovenska i z Tokajskej vinohradníckej oblasti. "Chodí citeľne menej detí z táborov a školských výletov, ubudlo i návštevníkov z Maďarska," konštatuje lektorka Zuzana Bodnárová. Kríza v cestovnom ruchu sa už prejavila i rušením ubytovania na súkromí, keďže nie je oň veľký záujem. V menších mestách a obciach sa viacerí vzdávajú tohto podnikania.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 04:54