StoryEditor

Prenájom slovenského webu je v kurze

24.04.2008, 00:00

Slovenský webový trh naďalej ponúka priestor pre prezentácie na internete. Hoci podľa slovenských registrátorov ten, kto potreboval internetovú stránku, ju už má, niektoré webhostingové spoločnosti zaznamenávajú aj 150-percentný nárast. Súvisí to s tým, že klienti sa čoraz viac zameriavajú na špeciálne požiadavky a pribúda tých, ktorí využívajú .eu domény.
Česi pribrzdili
Kým porovnateľný český trh už začína hlásiť mierne spomalenie a štvrťročne rastie zhruba trojpercentne, Slováci využívajú možnosť prenájmov webových priestorov naplno. "Celkovo zaznamenávame viac ako stopercentný nárast. Vyplýva to aj zo slovenských štatistík a celkového počtu zaregistrovaných domén," tvrdí Ondrej Jombík, konateľ spoločnosti Platon Technologies. Dodáva, že firma tak bola nútená "začať sa zaoberať zefektívnením svojich procesov".
Podľa Jombíka vysoké percento pribúdajúcich prenajímateľov však nemusí úplne odzrkadľovať aj celkový počet našich webových stránok. "Slovenská webová prezentácia nemusí mať .sk doménu, môže byť prevádzkovaná napríklad na takzvanej európskej doméne .eu," uvádza Jombík. To je "momentálne veľmi populárne, pričom slovenské domény nemusia byť prevádzkované výhradne za účelom slovenskej prezentácie", vysvetľuje.
Rozhoduje cena
Naďalej v slovenských pomeroch o prenájme vlastného webového priestoru rozhoduje cena. Najväčší záujem je o lacný hosting. Ceny za prenájom sa teda pohybujú od 90 do 490 korún a mesiac. "Je to veľmi variabilné a závisia od rozsahu služieb a ponuky samotného poskytovateľa," konštatuje Jombík. Cenu vo veľkej miere dnes ovplyvňuje aj požadovaná bezpečnosť. Spoločnosti, ktoré webhosting poskytujú, zaznamenávajú zvýšený záujem o kvalitné zabezpečenie. Po šifrovaných prístupoch na servery siahajú náročnejší klienti z radov spoločností a inštitúcií. "Takéto produkty možno nie sú celkom pre bežného zákazníka zaujímavé. Napriek tomu dopyt po takýchto službách rastie a oslovujú nás rôzne subjekty, ako aj politické strany," dodáva Jombík. Tie totiž požadujú zvýšenú bezpečnosť najmä webových prezentácií a e-mailových schránok.
Webhosting pritom je častou súčasťou ponuky viacerých IT firiem. "Nešpecializujeme sa priamo len na webhosting. Je to len súčasť komplexných riešení v oblasti tvorby webových sídiel," potvrdzuje Rudolf Bista, konateľ spoločnosti Elet.
Medzi prenajímateľmi webových priestorov v súčasnosti na Slovensku má prvenstvo spoločnosť Tripsoft. Český líder trhu spoločnosť Active 24 sa u nás dostala na šieste miesto. Kým v Čechách počet webových prezentácií dodnes prekročil 180-tisícovú hranicu, Slovensko sa na svojho suseda doťahuje terajšími viac ako 147-tisícmi stránok.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 13:21