StoryEditor

Čína začala s atómovou energiou

13.01.2008, 23:00

Ruská firma Atomstrojexport, uzavretá akciová spoločnosť, dodávajúca na Slovensko zariadenia do atómovej elektrárne Bohunice, postavila prvé dva energetické bloky v Tianwanskej atómovej elektrárni v Číne. Pojmom uzavretá akciová spoločnosť sa v Rusku označujú firmy, s ktorých akciami sa neobchoduje na burze a zodpovedá slovenskej právnej kategórii súkromná akciová spoločnosť.
Oba energetické bloky s inštalovanou kapacitou 1 000 MWT pracujú na sto percent výkonu a zabezpečujú elektrickou energiou podniky v provincii Jsiagnzu. Podľa predbežných odhadov cena oboch energetických blokov predstavuje 3,6 miliardy dolárov.
Atómovú elektráreň postavenú v Tianwane experti považujú za jednu z najbezpečnejších na svete. Pod samotným reaktorom je rozmiestnené špeciálne zariadenie označované ako "pasca". Je to originálne technické zariadenie, ktoré umožňuje v prípade havárie zadržať a ochladiť roztopenú aktívnu zónu. Mimochodom, podľa prepočtov odborníkov, pravdepodobnosť havárie je možná v pomere jeden ku desiatim miliónom, teda prakticky sa tak nestane.
Budova reaktora má dvojitý plášť. Vnútorný hermetický plášť vylučuje prienik radiácie do okolitého prostredia. Pre obyvateľstvo, ktoré žije v priamej blízkosti atómovej stanice, zodpovedajúci limit dennej dávky radiácie je nižší ako sú svetové štandardy.
Vonkajší plášť je skonštruovaný takým spôsobom, že je schopný ochrániť atómovú elektráreň pred zemetrasením so silou 8 stupňov Richterovej stupnice, cunami, uragánom, povodňou, výbuchom, a dokonca aj pred tým, ak by na reaktor spadlo lietadlo vážiace 20 ton. Okrem toho existuje štvorkanálová štruktúra bezpečnostného systému, ktorý znemožňuje zlyhanie personálu. To všetko umožňuje považovať Tianwanskú atómovú elektráreň za ojedinelú stavbu.
Momentálne na atómové elektrárne v Číne pripadajú 4 percentá vyrobenej elektrickej energie. Perspektívny plán rozvoja Čínskej ľudovej republiky predpokladá do roku 2020 výstavbu 40 atómových energetických blokov. Do roku 2050 by mala pätina vyrobenej elektrickej energie pripadať na atómové elektrárne.
Spolupráca Číny a Ruskej federácie v oblasti atómovej energetiky pokračuje. Počas posledného pravidelného stretnutia predsedov vlád oboch krajín, podpísali dohodu o spolupráci pri výstavbe ešte dvoch blokov Tianwanskej atómovej elektrárne. Dohodu podpísali Atomstojexport a čínska spoločnosť Jsiangsu nucelar power company. V súčasnosti spoločnosť Atomstrojexport pokračuje v plnení záväzkov pri výstavbe atómových elektrární Kunadkulam v Indii, Bušer v Iráne a Belene v Bulharsku. Hodnota prvého bloku atómovej elektrárne v Belene sa odhaduje približne na 2 miliardy eur, čo je viac ako 67 miliárd korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 07:07