StoryEditor

Arca predala akcie manažérom

22.01.2008, 23:00

Finančná skupina Arca Capital podnikateľov združených okolo finančníka Pavla Krúpu predala svoj zostávajúci tretinový podiel v plzenských strojárňach Czech Precision Forge. Kúpil ho manažment podniku, ktorý mal na akcie predkupné právo.
Arca Capital tak zavŕšila päťročný investičný projekt. V apríli 2003 odkúpila spoločnosť Czech Precision Forge časť koncernu Škoda Plzeň. Kapitál na financovanie akvizície a počiatočný prevádzkový kapitál 4,7 milióna eur poskytli slovenskí finančníci. Tí sa tak stali majiteľmi akcií, ale s manažérmi strojární boli dohodnutí, že po reštrukturalizácii podniku od nich akcie kúpia. Odkupovanie prebiehalo postupne. V roku 2004 vlastnil manažment už 34 percent, na konci roku 2005 bolo odkúpených ďalších 32 percent a celá transakcia MBO bola zavŕšená vlani v decembri.
Po tom, ako začal riadiť strojárne nový manažérsky tím, začala sa kompletná reštrukturalizácia firmy v oblasti financií, trhov, energetických zdrojov a výrobného zariadenia. "Ukončili sme výrobu malých odliatkov, pretože v tejto oblasti existovala najväčšia konkurencia a výrobky prinášali najnižšiu pridanú hodnotu. Zároveň sme rozšírili produktové portfólio o výrobky pre nové trhy ako letectvo a automobilový priemysel a opracovanie nových surovín, hliníka a medi," uviedol projektový manažér Arca Capital Henrich Kiš.
Hlavnými odberateľmi Czech Precision Forge sú Rolls-Royce Marine, Man B&W Diesel, Škoda Power či General Electric.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 11:44