StoryEditor

Energofirmy sa majú deliť

20.09.2007, 00:00
Európska komisia včera schválila ďalšie kroky na liberalizáciu energetického sektora, v rámci ktorých energetickým podnikom navrhla, aby sa zbavili svojich prenosových sústav. Tzv. vlastnícky alebo ownership unbundling znamená, že buď prenosovú sústavu predá inej spoločnosti, alebo sa rozdelí na dve nezávislé firmy.

Európska komisia včera schválila ďalšie kroky na liberalizáciu energetického sektora, v rámci ktorých energetickým podnikom navrhla, aby sa zbavili svojich prenosových sústav. Takzvaný vlastnícky alebo ownership unbundling znamená, že buď prenosovú sústavu predá inej spoločnosti, alebo sa rozdelí na dve nezávislé firmy. Únia je presvedčená, že to povedie najmä k väčším možnostiam pre spotrebiteľa a hlavne k spravodlivejším cenám.
Predstavy komisie však narazili na odpor niekoľkých členských štátov, najmä Francúzska a Nemecka. Hlavne prvá z nich je veľkým odporcom akejkoľvek liberalizácie. Len pred pár týždňami Paríž vytvoril nového národného šampióna práve v tejto oblasti, keď sa Gaz de France a Suez dohodli na zlúčení. Svoj nesúhlas s takouto formou liberalizácie dali Francúzi najavo aj včera. Ministerka financií a hospodárstva Christine Lagardeová oznámila, že plán EK je pre Paríž neprijateľný a Francúzsko urobí maximum, aby presvedčilo ostatné členské štáty.
Obavy firiem
Aj firmy z týchto štátov, ako spomínaná GdF, Electricité de France či RWE, odmietajú unbundling majetku s tým, že únia v skutočnosti oslabí ich pozície na trhu. "Sme jednoznačne proti vlastníckemu unbundlingu energetických sietí," citovala AP šéfa GdF Jeana-Francoisa Cirelliho.
Rovnako reagoval aj šéf Suezu Gérard Mestrallet, podľa ktorého je unbundling nepotrebný, ale hlavne riskantný. "Prečo riskovať oslabenie európskych operátorov v čase, keď sa sila neeurópskych energetických koncernov zvyšuje? Podobný názor má aj Slovenský plynárenský priemysel. "Vlastnícky unbundling by firmy mohol finančne aj investične oslabiť a okrem toho sa môže zhoršiť aj ich rokovacia pozícia voči obchodným partnerom," povedala pre HN hovorkyňa SPP Dana Kršáková. Slovenskej elektroenergetiky sa problém netýka, keďže prenosová sústava je už právne aj majetkovo oddelená.
RWE dokonca pochybuje, že by to malo mať pozitívny dopad na ceny pre spotrebiteľa. Ako pre ČTK povedal hovorca RWE Transgas Martin Chalupský, ich analýzy zatiaľ poukazujú na vyššie náklady pre prevádzkovateľov, a tým aj vyšší tlak na ceny.
Odpor sa únia snaží zmierniť ďalším návrhom, ktorý umožňuje ponechať si podniku prenosovú sústavu pod určitou podmienkou. Tou by bolo vytvorenie nezávislého systémového operátora, ktorý prevezme jej spravovanie. To by však znamenalo, že aj keď by ostala súčasťou energetickej firmy, tá by o nej de facto nerozhodovala. Ani s tým však západné firmy, ako napríklad GdF, nesúhlasia. Vlastnícky unbundling tak nakoniec vôbec nemusí prejsť, keďže ho ešte musí schváliť Európsky parlament a členské štáty únie.
Gazprom ako tieň
Tlak najväčších európskych koncernov vychádza najmä z obavy z nástupu ruského plynárenského kolosu Gazprom. Ten sa už nejaký čas tlačí na európske trhy a navyše, má dosť peňazí na kúpu oddelených prenosových sústav.
Európska únia preto do návrhu zapracovala klauzulu, ktorá hovorí, že európsku prenosovú sústavu by "nesmela kúpiť firma, ktorá sama nemá oddelenú výrobu od distribúcie". Aj keď sa žiadna spoločnosť konkrétne nespomína, podľa Times nikto nepochybuje, že klauzula smeruje na Gazprom a iné veľké ruské koncerny, ako aj na alžírsku spoločnosť Sonatrach. Tá v auguste 2006 uzavrela dohodu o spolupráci práve s Gazpromom.
Neeurópske podniky síce majú istú možnosť investovať do energetiky v únii, no Brusel tu stanovil podmienku reciprocity, teda ich krajina musí umožňovať rovnaké práva pre európske firmy. To ruské podniky vyraďuje, pretože ich krajina takúto dohodu s úniou nemá. Rusi aj dali najavo, že kroky EÚ sa im nepáčia. Ako povedal Alexander Šochin, takéto obmedzenia idú proti voľnému trhu, ktorý únia tak veľmi presadzuje a Brusel tým v skutočnosti odobruje štátny protekcionizmus. Naopak, podľa šéfa EK Joseho Manuela Barrosa nejde o protekcionizmus, ale o rovnaké pravidlá pre všetkých. O problémoch vyplývajúcich pre ruské firmy by únia však chcela rokovať ešte tento rok v Moskve.
Hlavné body návrhu
-- majetkové oddelenie výroby a distribúcie
-- ochrana energetického trhu únie
-- ľahší obchod s energiou
-- podpora cezhraničnej spolupráce

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 01:07