StoryEditor

Leier bude na východe Slovenska vyrábať tehly

18.10.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

V budúcom roku pribudne v Petrovanoch pri Prešove nový závod na výrobu tehál. Slovenská dcérska spoločnosť rakúskej skupiny Leier Baustoffe ho postaví za 18,5 až 20 miliónov eur, čo je okolo 623 až 674 miliónov slovenských korún, na pozemku nedostavanej tehelne. Ako ďalej vyplýva z informácií zverejnených týždenníkom Trend, spoločnosť bude investovať z vlastných zdrojov, pričom žiada investičné stimuly od slovenskej vlády.
Nový závod by mal podľa Trendu v regióne s takmer 15-percentnou nezamestnanosťou dať prácu sto ľuďom v robotníckych i manažérskych pozíciách. Ročná výrobná kapacita spoločnosti Leier Baustoffe SK bude 160 miliónov tehál. Kompletný sortiment tehál bude vyrábať predovšetkým pre slovenský trh. Spoločnosť počíta aj s exportom do Poľska a na Ukrajinu, kde nestačí pokrývať požiadavky. Firma získala aj ťažobné práva na dobývanie tehliarskych ílov v Močaranoch priamo pri Petrovanoch. Surovinu potrebnú na začiatok výroby začne ťažiť ešte v tomto roku. Ťažiskom produkcie skupiny Leier je výroba betónových výrobkov, ktorú na Slovensku mieni v blízkej budúcnosti pripojiť k tehliarskemu programu. Rakúsky holding prevádzkuje tehelne v Maďarsku, Poľsku a Chorvátsku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 18:11