StoryEditor

Únia končí s kvótami na čínsky textil

30.12.2007, 23:00
Od začiatku roka 2008 liberalizuje Brusel dovoz čínskeho tovaru. Zatiaľ čo od polovice roka 2005 až do dnešného dňa platil pri dovoze čínskeho textilného tovaru kvotačný systém, od utorka sa dovoz bude najbližší rok iba monitorovať, a to súbežne Pekingom aj Bruselom.

Ako informoval európsky portál euobserver, čínske úrady budú kontrolovať vývoz čínskeho tovaru cez vydávanie vývozných licencií a Európska únia si potom tovar po dovoze sama dodatočne zmonitoruje. Nový systém sa bude vzťahovať na osem z desiatich pôvodne kvótovaných tovarov - tričká, pulóvre, pánske nohavice, blúzky, šaty, podprsenky, posteľnú bielizeň a ľanovú priadzu. Únia aj Čína sa tak snažia predísť problémom z roka 2005, keď sa po záplave tovaru z Číny začal tento hromadiť v európskych prístavoch. Navyše, Peking by sa rád vyhol aj prípadnému opätovnému zavedeniu kvót.
Jediné možné riešenie
Podľa francúzskej agentúry AFP niektorí európski výrobcovia textilu a odevov sú presvedčení, že spoločný monitoring cez vývozné licencie uľahčí kontrolu nad privážaným tovarom. Ako pre denník Today povedal Francesco Marchi z Európskej asociácie výrobcov textilu a odevov Euratex, výhodou je, že v prípade licencií zhruba vedia, čo môžu od nich očakávať, na rozdiel od otvorenia európskeho trhu bez akýchkoľvek opatrení od januára 2005. Vtedy už vo februári 2005 dovoz čínskych odevov do Európy vzrástol medziročne o 188 percent a po tlaku najmä Francúzska, Talianska a Nemecka, ktoré majú silný textilný a odevný priemysel, Brusel začal zvažovať opatrenia na obmedzenie importu. V júni 2005 sa nakoniec s Pekingom dohodli na obmedzení rastu vývozu 10 kategórií čínskeho textilného tovaru do EÚ, pričom rast dovozu obmedzili od osem až do 12,5 percenta ročne v závislosti od jednotlivých kategórií tovaru.
Aj v prípade rušenia kvót to boli tri textilné veľmoci, ktoré boli proti. Ešte v júni francúzsky premiér Francois Fillon žiadal úniu o odklad rušenia kvót na neskoršie obdobie, Európska komisia, ktorá presadzovala spolu so severskými krajinami liberalizáciu, s tým však nesúhlasila.
Na rozdiel od Francúzov Slovensko dohodu spolu s Britániou a ďalšími štátmi únie podporilo. Ako pre HN povedal generálny tajomník Asociácie textilného a odevného priemyslu SR Dušan Gajdúšek, je to najrealistickejšie riešenie, aké v danej situácii bolo možné. "Ak by sa nedohodli na tomto systéme, problémy by boli omnoho väčšie," dodal Gajdúšek.
V prípade potreby Brusel zasiahne
Dnes sa síce zástupcovia európskeho odevného a textilného priemyslu tiež do určitej miery obávajú, že zmena z kvotačného systému znovu zvýši objem čínskeho tovaru na európskom trhu, no Európska komisia je pripravená v prípade výraznejšieho zvýšenia zasiahnuť. Komisár Európskej únie pre obchod Peter Mandelson nevylúčil čiastočný rast dovozu, no podľa internetovej stránky denníka Today by ani zďaleka nemal byť taký dramatický ako v roku 2005. Začiatkom decembra poslancom Európskeho parlamentu komisár prisľúbil, že "v prípade ďalšieho náhleho rastu dovozu čínskych produktov komisia použije na jeho skresanie všetky dostupné prostriedky, aké má k dispozícii". Ako dodal, spolieha sa na spoluprácu Číny. "Peking si je veľmi dobre vedomý, že nie je v jeho záujme, aby sa opakovali problémy z roku 2005," dodal komisár.
Silu Číňanov okresáva jüan
Európska únia má s Čínou aj vďaka textilu, no nielen vďaka nemu, vysoký obchodný deficit. Ten za minulý rok dosiahol 128 miliárd eur (4,3 bilióna Sk) a za tento rok by podľa únijných štatistík mal vzrásť až na 170 miliárd eur (5,7 bilióna Sk).
A Čína chrlí svoj tovar ďalej. Ako informoval na svojej stránke čínsky denník China Daily, produkcia čínskeho textilného priemyslu by za tento rok mala vzrásť o ďalších takmer 22 percent na 3,05 bilióna jüanov (9,54 bilióna Sk). No sila čínskych výrobcov zďaleka nie je taká ako pred rokom či dvomi. Spôsobuje to najmä najnovšie zhodnocovanie jüanu. Podľa odhadov stránky webtextile.com každé percento, ktorým sa jüan zhodnotí, znamená zníženie zisku v textilnom priemysle o dve až šesť percent. Ďalšie komplikácie lacnému čínskemu tovaru spôsobuje aj rast cien ropy a vlny.

Nová dohoda o čínskom textile
- namiesto kvót sa zavádza dvojstranné monitorovanie
- týkať sa bude ôsmich z desiatich pôvodne kvótovaných tovarov
- aj pre lacný čínsky textil by obchodný deficit únie s Čínou mal tento rok vzrásť na 170 miliárd eur

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 16:52