StoryEditor

ČEZ chce elektráreň v U.S. Steele

10.01.2008, 23:00

V Šaci pri Košiciach zrejme vyrastie nová elektráreň. Česká energetická spoločnosť ČEZ a košický U.S. Steel podpísali memorandum o porozumení, ktoré sa týka možnej výstavby elektrárne vo areáli oceliarní.
Očakávaný inštalovaný výkon elektrárne by mal dosiahnuť 400 megawattov (MW). "Skutočný inštalovaný výkon, ako aj typ paliva vyplynú z realizačnej štúdie projektu, ktorá by mala byť pripravená do konca prvého polroku," uviedla hovorkyňa ČEZ-u Eva Nováková. Podpísaním memoranda o porozumení ČEZ potvrdil snahu o rýchly prienik na slovenských trh výroby elektriny.
Česi podobnú zmluvu podpísali na sklonku minulého roka s maďarskou spoločnosťou MOL. Ich spoločný podnik bude investovať do výstavby dvoch plynových elektrární v areáli maďarskej rafinérie Százhalombatta a v slovenskej rafinérii Slovnaft. Výkon každej z plánovaných elektrární bude dosahovať 800 MW, pričom by ich do prevádzky mali uviesť v roku 2013 alebo 2014. Spoločný podnik taktiež zabezpečí rekonštrukciu existujúcej elektrárne v bratislavskom Slovnafte a zvýšenie jej výkonu na 160 MW.
ČEZ záujem preniknúť na slovenský energetický trh deklaruje už niekoľko rokov. Kým v Bratislave je už presvedčený, že palivom elektrárne bude plyn, v košickom projekte ešte o palive nerozhodol. Šéf českého energetického koncernu Martin Roman predvlani naznačil, že na Slovensku rozmýšľa skôr o uhoľných elektrárňach. Tie okrem Česka prevádzkuje vo viacerých ďalších nových krajinách Európskej únie.
Na Slovensku však medzi projektmi nových elektrární zatiaľ dominuje paroplyn. Nové elektrárne, ktoré vyrábajú energiu z vody premenenej na paru zohriatym zemným plynom, by mali pribudnúť aj v susedných krajinách. Jeden z projektov sa má stavať na maďarskom brehu Dunaja pri obci Gönyüá, necelé tri kilometre od slovenských hraníc. Investorom je E.ON, ktorý tam chce umiestniť dve jednotky s kombinovaným paroplynovým cyklom, každú s výkonom po 400 megawattov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 17:31