StoryEditor

Unex má prvé veľké zákazky

29.01.2008, 23:00
Autor:
abab

Spoločnosť Unex Snina expeduje v týchto dňoch prvé výrobky zo svojho závodu na východe Slovenska. Dielce prístavných a mostových žeriavov smerujú do Holandska a Nemecka. Je to prvá veľká zákazka asi za 60 miliónov korún, informoval Boris Keka, hovorca skupiny.
"Po mesiacoch príprav sme v Snine začali vyrábať vlani v októbri. Sme spokojní s kvalitou výrobkov, výrobnými priestormi aj odbornosťou ľudí," konštatuje Jitka Hübnerová, riaditeľka divízie ťažkého strojárstva spoločnosti Unex. Firma investovala do spustenia produkcie vyše 55 miliónov korún. Peniaze použila najmä na sprevádzkovanie technológií, opravy striech a budov, ale aj na nákup strojov.
Trikrát takú veľkú sumu plánuje preinvestovať v tomto roku do ďalšieho rozširovania výroby. Najväčšou investičnou akciou bude výstavba skladu, otryskávacieho a lakovacieho pracoviska. Vlani začínala fabrika výrobu so stotridsiatimi ľuďmi, dnes v Snine pracuje o dvesto zamestnancov viac. Tento rok plánuje u nás dosiahnuť tržby takmer miliardu korún.
Český strojárensko-metalurgický komplex Unex sa udomácnil v areáli bývalých skrachovaných strojární Vihorlat vlani na jeseň. Prevzal na seba záväzky voči prepusteným zamestnancom a predstavil ambiciózny plán novej výroby. Firma skúpila všetky zaujímavé aktíva, ktoré zostali po ukončení výroby vo Vihorlate, a uhradila pracovníkom nevyplatené mzdy za 25 miliónov korún, ktoré im dlhoval bývalý zamestnávateľ.
Dôvodom expanzie Čechov na Slovensko bola vyťaženosť ich výrobných prevádzok na Morave. Unex sa zaoberá ťažkým strojárstvom. V Uničove a Moravských železárnach v Olomouci vyrába zariadenia pre ťažbu nerastných surovín, kolesové rýpadla, žeriavy a veľké zvárané oceľové konštrukcie pre mosty, športové haly či rámy turbín.
Skupina zamestnáva dvetisíc osemsto ľudí a v tomto roku čaká konsolidované tržby šesť miliárd slovenských korún. Hlavným akcionárom Unexu je spoločnosť Arcada Capital.
Strojárne Vihorlat Snina, známe aj vojenskou výrobou, sa po roku 1992 stali súčasťou strojárskeho portfólia VSŽ. V roku 2001 ich odkúpila firma Hubertus Gerlachov spolu s holandským investorom Cebuva. Zámer oživiť výrobu im nevyšiel, funkčné časti fabriky predali ďalšej firme, ktorá si to však rozmyslela a z Vihorlatu vycúvala. Vlastníkom väčšiny aktív sa nakoniec stala prešovská spoločnosť Siberia, ktorá predvlani na jar definitívne odstavila výrobu a prepustila všetkých zamestnancov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 06:48