StoryEditor

Spotrebnú elektroniku čaká rekordný rok

15.01.2007, 23:00
Producenti spotrebnej elektroniky avizujú v tomto roku prelomenie nových rekordov predaja. Celosvetový obrat tohto čoraz populárnejšieho priemyselného segmentu by mal dosiahnuť 155 miliárd amerických dolárov a približne 7% nárast.

Producenti spotrebnej elektroniky avizujú v tomto roku prelomenie nových rekordov predaja. Celosvetový obrat tohto čoraz populárnejšieho priemyselného segmentu by mal dosiahnuť 155 miliárd amerických dolárov a približne sedempercentný medziročný nárast. Vyplýva to z údajov Asociácie pre spotrebnú elektroniku (Consumer Electronics Association), podľa ktorej sa vlani predala spotrebná elektronika za 145 miliárd dolárov.
Viceprezident Todd Thibodeaux predpokladá, že do konca tohto roku by mal všetky doterajšie rekordy prelomiť najmä trh s televíznou technikou. Vo svete sa má predať približne 19 miliónov kusov analógových, digitálnych a plazmových televízorov. Obdobný trend sa týka i MP3 prehrávačov, navigačných prístrojov, PC príslušenstva či herných konzol.

Samsung expanduje
Z priaznivého vývoja trhu bude profitovať aj Slovensko. Popri automobilovom segmente je totiž práve odvetvie elektrotechnického priemyslu jedným z hlavných ťahúňov domácej ekonomiky. K najväčším hráčom na trhu patrí Samsung Electronics Slovakia, ktorý v galantskej fabrike vyrába televízory s plazmovými a LCD obrazovkami, LCD monitory, ale aj DVD kombá, MP3 prehrávače, domáce kiná a tlačiarne.
V minulom roku vyrobili približne 2,6 milióna LCD televízorov, čo predstavuje takmer 60-percentný medziročný nárast. Okrem toho fabrika dodala na trh aj 1,6 milióna LCD monitorov. Tieto objemy predaja by mali aj v priebehu tohto roku naďalej rásť, najmä v súvislosti s očakávaným priaznivým vývojom na globálnom trhu.

V hre je nový závod
Okrem európskej výrobnej a logistickej základne, ktorú Samsung Electronics prevádzkuje v Galante, pripravuje juhokórejský investor u nás i ďalšiu expanziu. V hre o nový závod na výrobu plochých televíznych obrazoviek takmer za 16 miliárd korún je stále Slovensko a Maďarsko. Minister hospodárstva Ľubomír Jahňátek tvrdí, že rozhodnutie o tejto megainvestícii zatiaľ nepadlo. Slovensko je však horúcim kandidátom. Potvrdzuje to aj fakt, že už niekoľko týždňov prebieha proces posudzovania vplyvov tejto investície na životné prostredie v lokalite Voderady pri Trnave. Do úvahy však pripadá i samotná Galanta či Nitra.
Práve v nitrianskom priemyselnom parku už niekoľko týždňov stavia nový závod na LCD televízory koncern Sony. Táto prevádzka by mala byť jedným z odberateľov LCD obrazoviek z pripravovaného európskeho závodu skupiny Samsung. Väčšina európskych výrobcov LCD prijímačov svoje obrazovky stále odoberá z výrobní na ázijskom kontinente.

Darí sa aj domácim
Z rastúceho záujmu o obnovu spotrebnej elektroniky sa tešia i producenti so slovenským kapitálom. Ako príklad môže slúžiť OVP Orava, ktorá chce v tomto roku predať približne 40-tisíc LCD televízorov. Časť z nich je určená pre ich kooperačného partnera - taiwanskú spoločnosť TECO Electric, ktorá ich dodáva najmä pre odberateľov v Španielsku, Holandsku a vo Francúzsku.
Druhú skupinu tvoria televízory predávané pod značkou OVP najmä v slovenských, českých a rumunských obchodoch. Generálny riaditeľ fabriky Jozef Sitek potvrdil, že k doterajším modelom pribudne i novinka - LCD televízor s 26-palcovou obrazovkou.

Vývoj tržieb spotrebnej elektroniky vo svete
2003

102,2 mld. USD

2004

113,5 mld. USD

2005

126 mld. USD

2006

145 mld. USD

2007*

155 mld. USD

*prognóza
Zdroj: Consumer Electronics Association

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 17:52