StoryEditor

Železiarne potvrdili, že chcú Željezara Sisak

31.05.2006, 00:00

Železiarne Podbrezová včera potvrdili, že majú záujem o chorvátske Željezara v Sisaku. "Očakávame skoré vyhlásenie tendra na kúpu spoločnosti Željazara Sisak, ktorá je už dlhší čas v konkurze. Ak nám budú vyhovovať podmienky, tak sa ho zúčastníme," povedal pre HN podpredseda predstavenstva podbrezovských železiarní Marián Kurčík.
Začiatkom tohto týždňa boli zástupcovia Železiarní Podbrezová rokovať v Chorvátsku. Zdroj blízky k rokovaniam povedal, že predmetom rokovaní bola spoločnosť Željezara Sisak. Kurčík potvrdil pracovnú cestu, no podľa neho súvisela s inými aktivitami v tejto krajine. O aké aktivity ide, nechcel prezradiť.
Železiarne Podbrezová sa už v minulosti dvakrát uchádzali o kúpu podniku v Sisaku. Ich privatizačný zámer však nezaujal výberovú komisiu, pretože nepočítal s prácou pre všetkých 1 700 zamestnancov. Na efektívne fungovanie podniku ich podľa železiarní stačilo štyristo.
Tender v roku 2003 nakoniec vyhrala ruská spoločnosť Mechel Group. Rusi Željezara o rok neskôr vrátili chorvátskej vláde, pretože neboli schopní zaručiť zamestnanosť v podniku. Podľa informácií HN sú v Željezara silné odbory, ktoré podmienku neprepúšťať presadili aj do privatizačného tendra.
Situácia v chorvátskej firme sa za tri roky zlepšila. "So Željezara spolupracujeme, dodávame im oceľ, spoločne predávame naše produkty a situáciu v podniku poznáme. Vieme, že časť zamestnancov už podnik opustila," tvrdí Kurčík. Akvizícia s chorvátskym podnikom Železjara by významne posilnila postavenie Železiarní Podbrezová v strednej Európe.
Záujem železiarní o Željezara prichádza v čase vlny fúzií a akvizícií metalurgických spoločností na celom svete. Najväčšie oceliarne sa spájajú a vytvárajú nadnárodného koncerny. Päť najväčších oceliarní sveta dnes kontroluje 19 percent svetového trhu a schyľuje sa k ďalšej akvizícii.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 17:55