StoryEditor

Do Transpetrolu dosadili tých svojich

21.11.2006, 23:00
Do Predstavenstva a Dozornej rady pološtátneho Transpetrolu prichádzajú ľudia s prepojením na vládne strany alebo na ľudí, ktorých opozícia označuje za ich donorov.

Do Predstavenstva a Dozornej rady pološtátneho Transpetrolu prichádzajú ľudia s prepojením na vládne strany alebo na ľudí, ktorých opozícia označuje za ich donorov.

Odborník Rezeš
Pondelkové mimoriadne valné zhromaždenie, kde mali najväčšie hlasovacie práva ľudia z ministerstva hospodárstva, zvolilo do Dozornej rady spoločnosti Transpetrol Júliusa Rezeša.
Bývalý vysoký predstaviteľ niekdajších oceliarní VSŽ Košice z čias tretej Mečiarovej vlády prešiel zrejme na návrh ĽS-HZDS. Naznačil to minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer), ktorý pre spravodajský portál eTrend.sk povedal, že Rezešova nominácia vzišla z koaličných dohôd a "nebola to nominácia Smeru".
Poslanec a člen politického grémia ĽS-HZDS Ján Kovarčík v tom nevidí žiadny problém. "Július Rezeš je odborník, určite to nie je nejaký príslušník rodiny, ktorý nemá vzdelanie. Myslím si, že je to kvalitný kandidát do tejto funkcie a je v poriadku, že bol schválený," povedal Kovarčík.
"Rezešovci sú symbolom divokej mečiarovskej privatizácie. Ani v najhoršom sne by mi nenapadlo, že sa títo ľudia vrátia ako zástupcovia štátu," dodal predseda KDH Pavol Hrušovský.

VSŽ - liaheň manažérov
Rezeš nie je jediná známa postava z VSŽ v preobsadených štatutárnych orgánoch Transpetrolu. Ministerstvo hospodárstva do predstavenstva firmy dosadilo Sergeja Zápotockého, ktorý bol vo vedení VSŽ koncom 90. rokov za Rezešovcov, keď sa železiarne dostali do finančných problémov.

Smer Transpetrol
Do Predstavenstva Transpetrolu rezort hospodárstva dosadil aj Vladimíra Blanárika. Ten je podľa výpisu z obchodného registra spoločníkom vo firme Slovgen spolu s podnikateľom Jurajom Širokým. Širokého meno bolo v minulosti medializované v súvislosti s finančnou podporou Smeru.
Dozornej rade Transpetrolu bude predsedať Dušan Mach. Ten je v štatutárnych orgánoch šiestich firiem, v ktorých podľa výpisov z obchodného registra figuroval aj predseda parlamentu Pavol Paška (Smer). "O výmene členov Dozornej rady Transpetrolu rozhodlo ministerstvo hospodárstva. Pavla Pašku teší, že dôveru získal človek, ktorého pozná ako profesionálneho manažéra," tvrdí Paškov hovorca Jozef Plško.

Politický škandál
Na nominácie ľudí preukázateľne blízkych súčasným politickým špičkám sa s nevôľou pozerajú opozičné strany. "Akciová spoločnosť Smer poskytla nám aj svojim voličom ten najrukolapnejší dôkaz, aké a koho záujmy v tejto spoločnosti vlastne zastáva," povedal včera pred novinármi podpredseda SDKÚ-DS Milan Hort.
"Fico má plné ústa chudoby, ale za chrbtom sa chudobným posmieva a rozdeľuje korytá v štátnych podnikoch vplyvným a bohatým ľuďom z pozadia Smeru," dodal Hrušovský.

01 - Modified: 2003-04-14 08:14:32 - Feat.: 0 - Title: Prebytočný majetok armády získa ten, kto ponúkne najviac 02 - Modified: 2003-04-14 08:16:48 - Feat.: 0 - Title: Tisícky slovenských Rómov emigrujú do Českej republiky
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 19:00