StoryEditor

Do Vianoc reťazce tento trh neopustia

09.11.2006, 23:00
Hoci v tomto roku ohlásili svoj odchod zo slovenského trhu dva reťazce, ktoré roky figurovali v desiatke najlepších obchodníkov, ani jeden z nich neopustí Slovensko pred tohtoročnými Vianocami.

Hoci v tomto roku ohlásili svoj odchod zo slovenského trhu dva reťazce, ktoré roky figurovali v desiatke najlepších obchodníkov, ani jeden z nich neopustí Slovensko pred tohtoročnými Vianocami.
Francúzsky Carrefour, ktorého štyri hypermarkety by mala prevziať britská sieť Tesco, ešte stále čaká na rozhodnutie Protimonopolného úradu SR. Podľa niektorých informácií verdikt nemusí padnúť tento mesiac, ako sa pôvodne predpokladalo. Úrad totiž ešte môže požiadať o predĺženie lehoty o ďalších 90 dní. Dá sa predpokladať, že na zváženie nových okolností na trhu, teda predovšetkým plánovaného odchodu reťazca Ahold z trhu, si vyžiada viac času.

Hľadanie kupca
Rozhodnutie centrály reťazca Ahold stiahnuť sa zo Slovenska podľa Ľubomíra Drahovského z agentúry pre prieskum trhu Terno možno prekvapilo aj niektorých manažérov firmy Ahold Retail Slovakia. Sieť totiž v apríli otvorila nový hypermarket v Nitre a o investíciách uvažovala aj v ďalších lokalitách. Z trhu však zrejme neodíde skôr ako v druhej polovici budúceho roku.
Holandský reťazec sa netají tým, že by najradšej odovzdal svojich 22 hypermarketov Hypernova, ktoré sú rozmiestnené po celom území Slovenska, a tri bratislavské supermarkety Albert, jednému záujemcovi. Na slovenskom trhu s jeho hľadaním však zrejme bude mať problém. "Na slovenskom trhu nie sú takí silní investori, ktorí by do toho vstúpili ako do celku. Kúpa predajní by zrejme nespôsobila finančný problém Tescu, to však má vlastné strategické a investičné zámery," vraví analytik Terna.
Prezident Zväzu obchodu cestovného ruchu SR Pavol Konštiak by z polemík a možnom kupcovi vylúčil Tesco Stores. Ak sa totiž antimonopolný úrad obáva prílišnej koncentrácie trhovej sily v prípade prevzatia štyroch hypermarketov od Carrefouru, ktorý ročne dosahuje obrat približne 5,5 miliardy korún, nemusel by súhlasiť ani s kúpou 25 predajní od Aholdu. Ročný obrat tejto obchodnej siete sa pohybuje okolo 7 miliárd korún.

Zaujímavý Albert
Drahovský predpokladá, že po odchode Aholdu z trhu budú o jeho niekdajšie tržby súperiť najmä diskontní obchodníci Lidl a Kaufland, či siete, ktoré v mestách prevádzkujú supermarkety Billa či Jednota. Podľa doterajších vyjadrení však nie je pravdepodobné, že by stáli v zástupe uchádzačov o kúpu všetkých predajní od siete Ahold.
V spoločnosti Billa, ktorá má slovenský trh pomerne dobre podchytený svojimi supermarketmi, sa zatiaľ o možnom prevzatí predajní od Aholdu nediskutuje. Pre HN to potvrdil obchodný riaditeľ reťazca Peter Seidner. "Pre nás je to zatiaľ skôr nie, ako áno," doplnil. Nevidí pritom problém v rozmiestnení predajní Hypernova, ktoré sa nachádzajú aj v mestách, kde má už svoje prevádzky Billa. Skôr v tom, že hypermarkety Aholdu sú pre potreby Billy príliš veľké. Z tohto hľadiska si Seidner osobne myslí, že by sa Billa mohla zaujímať skôr o supermarkety Albert v Bratislave, ako o hypermarkety Hypernova.
Predseda COOP Jednota Slovensko Adrián Ďurček nevylúčil možnosť, že by spotrebné družstvá mohli mať o niektoré predajne Ahold záujem. Keďže má skúsenosti najmä s prevádzkovaním supermarketov a menších formátov obchodov, za zaujímavejšie považujú predajne Albert ako Hypernova. "Všetko je to otázka ponuky a podmienok. Zatiaľ sme oficiálne neboli oslovení," povedal. Dodal však, že ak by chcel Ahold predať obchody ako celok, musela by byť ponuka veľmi atraktívna, aby o nej zástupcovia obchodného systému COOP Jednota Slovensko uvažovali.

Priestor pre nepotravinárov
Časť odborníkov z oblasti obchodu pochybuje, že sa 25 prevádzok Aholdu dostane do rúk jedného kupca. Podľa Drahovského sa časť Hypernov, najmä tých v nákupných centrách, preformátuje do veľkosti väčších supermarketov. Tie by tak mohli prevziať hráči, ktorí už supermarkety prevádzkujú.
"Zvyšné predajne, ktoré dnes fungujú pod hlavičkou Hypernovy, by mohol prevziať nepotravinársky obchod. Obrat tohto tovaru neustále rastie." Krok týmto smerom už napríklad v Leviciach urobil Ahold sám, keď zmenšil predajnú plochu tamojšej Hypernovy o 1 200 štvorcových metrov a uvoľnený priestor obsadil predajca spotrebnej techniky NAY.

01 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Priveľa nejasností o úrade 02 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Národný bezpečnostný úrad
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 05:10