StoryEditor

PPA vykúpi 65-tisíc ton pšenice

18.04.2005, 00:00
Autor:
SITASITA
Európska komisia odsúhlasila Slovenskej republike, že môže vypísať tender na vývoz 65-tisíc ton pšenice, ktorá sa vyvezie do krajín mimo Európskej únie.

Európska komisia odsúhlasila Slovenskej republike, že môže vypísať tender na vývoz 65-tisíc ton pšenice, ktorá sa vyvezie do krajín mimo Európskej únie. Na piatkovej tlačovej konferencii o tom informoval minister pôdohospodárstva Zsolt Simon.
"Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) vypíše tender do 19. apríla a uchádzači budú môcť svoje ponuky prihlásiť do ôsmich dní. Po oznámení výsledkov 27. apríla sa budú ponuky na vývoz obilia vyhodnocovať v Bruseli," vysvetlil minister. Ak bude tender úspešný, odsúhlasené množstvo sa bude môcť podľa neho automaticky zvýšiť o pšenicu vykúpenú v ďalších dňoch či týždňoch. PPA bude pritom pokračovať v intervenčných nákupoch aj ďalších komodít.
"V súčasnosti má agentúra ponúknutých na nákup celkovo 480-tisíc ton obilia rôznych druhov a nakontrahované skladové kapacity na 520-tisíc ton," konštatoval minister. Približne pred tromi týždňami zaslal rezort pôdohospodárstva požiadavku na ministerstvo financií na ďalších 700 miliónov korún na intervenčné nákupy. Tieto prostriedky by sa však Slovensku mali podľa Simona rýchlo vrátiť späť. "Prípadnú cenovú stratu znáša Brusel, takže Slovensko na tomto obchode v žiadnom prípade nestratí," ubezpečil minister.
Doteraz prijala PPA ponuky na výkup pšenice v celkovom množstve 196-tisíc ton, takže podľa Simona zostáva agentúre akceptovať ešte 131-tisíc ton. Ako dodal Simon, Slovensko ďalej nakúpilo 35 149 ton jačmeňa a eviduje ponuky na ďalších 28 322 ton. Vývoj cien vo svete však podľa neho umožní vyviezť jačmeň zo Slovenska priamo bez tendra zo strany Európskej komisie. Najväčší objem v intervenciách predstavuje kukurica, ktorej PPA doteraz nakúpila 120 995 ton. Ponuky má pritom na ďalších 103 660 ton. Vývozom tejto komodity by sa mala Európska komisia podľa ministra pôdohospodárstva zaoberať podobne ako v predchádzajúcich rokoch až približne v septembri. "Problém s prebytkom obilia by sa tým mal uzavrieť," dodal Simon.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 13:30