StoryEditor

Sme krajinou živnostníkov

11.10.2006, 00:00
Každý siedmy zamestnanec v súkromnom nefinančnom sektore na Slovensku pracuje pre seba. Je buď živnostník, alebo vykonáva samostatnú zárobkovú činnosť bez živnosti. V priemere dosahuje takéto číslo samozamestnania aj Európska únia.

Každý siedmy zamestnanec v súkromnom nefinančnom sektore pracuje pre seba ako samostatne zárobkovo činná osoba. V priemere dosahuje podobný podiel samozamestnávania aj Európska únia. Najväčší, štvrtinový podiel na samozamestnaní v únii má stavebný sektor. Vyplýva to z informácií zverejnených európskym štatistickým úradom Eurostat.
"U nás pracujú ako živnostníci najmä stavbári a strechári," tvrdí prezident Slovenského živnostenského zväzu Peter Masár. Samozamestnávateľmi sú najmä podnikatelia v oblasti remeselných činností, ktorí svoju prácu vykonávajú mimo kancelárií a dielní. "Súvisí to so sezónnosťou prác a s potrebou pružnej reakcie na požiadavky trhu," vysvetľuje viceprezident Slovenskej asociácie malých podnikov Stanislav Čižmárik.
Práve stavbári a strechári sú podľa neho ukážkovým príkladom sezónnych profesií, pre ktoré je živnosť riešením. "V zime by sa ako stavbári neuživili. Preto sa na zimu zamestnávajú inak. Na jar, keď majú opäť stavebné zákazky, sa vracajú do práce," dodáva Čižmárik.
Z hľadiska zamestnanosti v podnikoch s menej ako desiatimi pracovníkmi však nedokážeme s úniou držať krok. Kým v únii zamestnávajú mikropodniky takmer tretinu pracovnej sily, u nás je ich podiel na zamestnanosti len 12,5-percentný, čo je najnižšia miera v únii.
"Neznamená to však, že tu tie podniky nie sú. U nás totiž existujú skôr spoločenstvá živnostníkov a partie remeselníkov, ktorí simulujú mikropodnik, len právne nie sú zastrešení," vysvetľuje Čižmárik. Navyše malé podniky majú so zamestnávaním ľudí problém vinou vysokých odvodov.
Zmluvy so živnostníkmi majú, naopak, väčšiu dynamiku. "Zamestnávateľ môže vďaka zmluvám so živnostníkmi ušetriť až tretinu nákladov," tvrdí Masár. Preto sa čoraz viac rozširuje stav, keď živnostník "zamestnáva" živnostníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 14:44