StoryEditor

Zvýšili výrobu aminokyselín

12.09.2005, 00:00
Rastúci dopyt po aminokyselinách pre výživu zvierat vo svete viedol spoločnosť Fermas zo Slovenskej Ľupče k rozšíreniu výroby prísady L-treonínu.

Rastúci dopyt po aminokyselinách pre výživu zvierat vo svete viedol spoločnosť Fermas zo Slovenskej Ľupče k rozšíreniu výroby prísady L-treonínu. Aminokyseliny vyvažujú rastlinné krmivo a nahrádzajú živočíšne prísady. Keďže zvyšujú nutričnú hodnotu krmiva, znižujú jeho množstvo potrebné na kŕmenie hospodárskych zvierat. Zároveň sa pri ich použití znižuje aj množstvo dusíka vylúčeného do životného prostredia. L-aminokyseliny sa vyrábajú fermentáciou pomocou mikroorganizmov v tzv. bioreaktoroch.
Nová technológia Fermasu je v prevádzke od marca tohto roku. Namiesto 13-tisíc ton firma dokáže teraz vyrábať až 20-tisíc ton tejto látky ročne. Linka nabehla na plánovanú kapacitu hneď po spustení. "Podarilo sa nám zvýšiť účinnosť fermentačného aj izolačného procesu, čo zlepšilo naše postavenie z hľadiska výrobných nákladov," povedal riaditeľ Miroslav Havlík.
Fermas, ktorý je od roku 1998 stopercentnou dcérskou spoločnosťou nemeckého chemického koncernu Degussa z Düsseldorfu, je inovačný podnik s vlastnými laboratóriami. Pracuje na rozvojových projektoch, ktoré tvoria nevyhnutnú základňu nielen pre budúcnosť Fermasu, ale aj koncernu Degussa. Všetku produkciu L-treonínu vyváža do zahraničia, hlavne do Nemecka, Dánska, Austrálie, USA, Kanady, Španielska, Poľska a na Filipíny.
Ako uviedol Havlík, Degussa je jediným výrobcom na svete, ktorý dodáva na trh všetky štyri najdôležitejšie aminokyseliny pre výživu zvierat, čiže DL-metionín, L-lyzín, L-treonín a L-tryptofan. Vyrába ich v šiestich výrobných prevádzkach, pričom ich exportuje do viac než sto krajín celého sveta.
Na zabezpečenie prevádzky v súlade s koncepciou BAT (najlepšie dostupné technológie) investovala materská firma Degussa od svojho príchodu na Slovensko v roku 1992 viac ako 60 miliónov eur. V rokoch 1993 až 1997 vybavila všetky svoje uzatvorené prevádzkové systémy bariérami a filtrami odchádzajúcich plynov nad rámec, ktorý požaduje nemecká i slovenská environmentálna legislatíva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 19:48