StoryEditor

Parmalat chce získať štyrikrát menší Granarolo

21.10.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Taliansky mliekarenský koncern Granarolo pracuje na pláne prevzatia potravinárskej spoločnosti Parmalat. Masívnym nakupovaním jeho akcií, s ktorými sa obchoduje na milánskej burze, sa Granarolo pokúša získať nad Parmalatom kontrolu.
Granarolo, po Parmalate druhý najsilnejší mliekarenský koncern Talianska, pritom môže počítať s finančnou podporou najväčšej talianskej banky. Milánska Intesa, ktorá vlastní 20-percentný podiel v Granarolo, je totiž jednou z veriteľských bánk Parmalatu a vlastní dve percentá jeho akcií.
Taliansky denník Il Messagero informoval, že šéf koncernu Granarolo Luciano Sila dúfa v podporu ďalších bánk, medzi nimi BNP Paribas, Royal Bank of Scotland a Barclays. Banky už riaditeľa ubezpečili, že spoločnosť Granarolo podporia v boji o prevzatie Parmalatu celkovou sumou do dvoch miliárd eur. Granarolo, ktorý vlastní 11 mliekarenských závodov, disponuje 30-percentným podielom na talianskom trhu. Koncern naposledy vykázal ročný obrat vo výške 852 miliónov eur.
Plány koncernu Granarolo v súčasnosti prešetrujú veriteľské banky Parmalatu. Na pováženie je skutočnosť, že Granarolo je štyrikrát menší ako Parmalat. Zatiaľ čo Granarolo zamestnáva 1 300 pracovníkov, Parmalat aj po plánovanom prepúšťaní bude zamestnávať do 17-tisíc ľudí. Pred bankrotom to bolo celosvetovo až 32-tisíc pracovníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 06:28