StoryEditor

Cyklotrónové centrum chce synchrotrón

23.11.2005, 23:00
Slovensko využije ponuku Ruskej federácie zriadiť v bratislavskom Cyklotrónovom centre zdravotnícke pracovisko na hĺbkovú liečbu onkologických ochorení. Toto vedecko-technologické a zdravotnícke centrum by malo získať moderné medicínske zariadenie -- kruhový protónový urýchľovač, tzv. synchrotrón.

Slovensko využije ponuku Ruskej federácie zriadiť v bratislavskom Cyklotrónovom centre zdravotnícke pracovisko na hĺbkovú liečbu onkologických ochorení. Toto vedecko-technologické a zdravotnícke centrum by malo získať moderné medicínske zariadenie -- kruhový protónový urýchľovač, tzv. synchrotrón. Okrem Ruska ho nemá žiaden iný štát vo východnej Európe, ale ani mnohé najvyspelejšie krajiny sveta.
Projekt má zastrešovať spoločný slovensko-ruský podnik. Jeho vznik odobrila spoločná komisia predstaviteľov Moskvy a slovenského ministerstva hospodárstva. Pred niekoľkými dňami túto dohodu v Rusku potvrdili aj zástupcovia Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo a autori tohto medicínskeho zariadenia z ruskej akadémie vied.
"Synchrotrón dokáže liečiť nádory pri minimálnom poškodení okolitého tkaniva. Zväzok protónov sa dá nasmerovať na choré miesto s veľkou presnosťou. Je to dôležité pri liečbe nádorov, ktoré sú blízko citlivých orgánov, ako je mozog alebo miecha," povedal profesor Ján Ružička, výkonný tajomník koordinačnej rady Cyklotrónového centra. Táto metóda podľa neho ponúka šancu na vyliečenie väčšiny z rádiorezistentných nádorov, ktoré odolávajú doterajším spôsobom terapie.
Medicínsky synchrotrón stojí bežne okolo 100 miliónov eur, čo je v prepočte takmer štyri miliardy korún. Ruskí vedci a technici vyvinuli kompaktné zariadenie s priemerom magnetického prstenca päť metrov, pričom cena tohto systému je len 10 miliónov dolárov, čiže ani nie 330 miliónov korún. Po vzniku spoločného podniku Rusi vyrobia a inštalujú v Bratislave synchrotrón na vlastné náklady. Cyklotrónové centrum poskytne priestory.
Spoločný podnik však nebude mať za úlohu len zriadenie tohto zdravotníckeho pracoviska, ale v budúcnosti bude pomáhať uvádzať ruské medicínske synchrotróny na trhy Európskej únie a ďalších štátov.
Profesor Ružička nedávno navštívil v meste Protvino, asi sto kilometrov južne od Moskvy, závod na výrobu synchrontrónov. Prvý synchrotrón už Rusi montujú pre svoje potreby a ďalší si pripravujú. "Potom má prísť na rad synchrotrón pre Slovensko. Už sme dostali aj časť projektu nového pracoviska. Mohlo by sa začať s úpravou priestorov, kde má byť zariadenie inštalované," informoval Ružička. Ak sa vznik spoločného podniku neoddiali a nevzniknú ani problémy s financiami na úpravu priestorov pre kruhový urýchľovač, toto medicínske pracovisko by mohlo podľa neho začať fungovať do dvoch rokov.

Po deblokáciách prídu na rad eurofondy
Projekt Cyklotrónového centra v Bratislave napreduje. Spoločnosť Biont, ktorá prevádzkuje jeho zariadenia, nedávno dala do užívania nové PET centrum, kde sa diagnostikujú onkologické ochorenia. Pomocou cyklotrónu vie Biont pripraviť už aj niekoľko rádiofarmák. Podľa Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo onedlho sa má začať z deblokovaných prostriedkov ruského dlhu aj výstavba novej budovy pre veľký cyklotrón. Ten už je pripravený v ruskom Dubne. Má hmotnosť 330 ton a na jeho prepravu bude treba desiatky kamiónov. Bude sa využívať hlavne na liečbu onkologických ochorení do hĺbky niekoľkých centimetrov, napríklad nádorov očí, no bude vyrábať aj nové druhy rádiofarmák či jemné filtre na vodu a vzduch. Po vyčerpaní deblokovaných prostriedkov sa podľa predsedu úradu Arpáda Gondu môže Cyklotrónové centrum rozvíjať pomocou európskych fondov. Únia vynaloží na takéto unikátne projekty, ktoré má záujem realizovať celkovo štrnásť európskych štátov, okolo 600 miliónov eur. Gonda predpokladá, že Slovensko z tejto sumy môže získať päť až desať percent.

Čo je synchrotrón
Synchrotron je špecifický typ kruhového urýchľovača častíc, dokonalejší ako známe cyklotróny. Synchrotróny sa v súčasnosti vo veľkej miere využívajú na tzv. protónovú tomoterapiu, teda neinvazívnu a vysoko efektívnu liečbu onkologických ochorení prenikajúcim zväzkom protónových lúčov. Lúče prenikajúce z viacerých uhlov naraz umožňujú rýchlu liečbu aj hlboko uložených nádorov veľkých rozmerov. Vysoká efektívnosť zároveň znižuje objem rádiorezíduí unikajúcich do okolia, takže nie je potrebné pri synchrotróne budovať tak rozsiahly ochranný štít. Oproti cyklotrónom sú navyše až o polovicu menej náročné na spotrebu energie, čo znižuje aj prevádzkové a kapitálové infraštruktúrne náklady.
(hn/da)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 03:28