StoryEditor

Firmy GM a Ford strácajú dôveru

09.05.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's (S & P) v krátkom časovom rozpätí minulý týždeň vo štvrtok znížila ratingy amerických koncernov General Motors (GM) a Ford. Obe spoločnosti sa prepadli z investičného do špekulatívneho pásma. Na jednej strane majitelia obligácií oboch firiem sa musia obávať, či prostriedky, ktoré do ich cenných papierov vložili, dostanú aj naozaj späť. Na druhej strane oba koncerny musia teraz počítať s tým, že každá ich ďalšia pôžička od bánk bude úročená oveľa vyššie než doteraz. Súčasne budú mať aj obmedzený prístup k úverovým finančným zdrojom.
Analytici S & P majú veľké pochybnosti o tom, či vedenia oboch koncernov zvládnu miliardové dlhy voči penzijným fondom, ako aj problémy spojené s nevyužitými výrobnými kapacitami, pokles predaja ich vozidiel na americkom trhu. Ford ani GM budú musieť vynaložiť veľké úsilie, aby obnovili svoju úverovú dôveryhodnosť.
GM musí tento rok poukázať 5,6 mld. USD do podnikového dôchodkového fondu a na program zdravotnej starostlivosti pre svojich zamestnancov. Analytici sa domnievajú, že GM bude musieť zatvoriť viaceré závody a prepustiť tisíce zamestnancov. Od roku 1992 prepustil už 122 000 osôb. GM a Ford mali ešte začiatkom 80. rokov minulého storočia 64-percentný podiel na americkom trhu. Minulý mesiac bol ich spoločný podiel 42-percentný.
Agentúra S & P od roku 2001 znížila rating GM na finančné záväzky už trikrát. GM vydal pevne úročené obligácie za takmer 300 mld. USD a Ford si prostredníctvom obligácií napožičiaval prostriedky, ktoré prekročili 160 mld. USD.
Vedenie General Motors zareagovalo na zníženie svojho ratingu ubezpečením, že koncernu nehrozí nijaké konkurzné pokračovanie.
Vedenie Fordu reagovalo na zníženie ratingu koncernu podráždene. Firma poukázala na to, že má "dostatok hotovosti", do výroby zavádza nové modely a znižuje výrobné náklady.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 01:05