StoryEditor

Šéf Apple vedel o podvode

06.10.2006, 00:00
Podľa nemeckých médií Jobs vedel o spôsobe prideľovania niektorých opcií, no sám z tohto programu neprofitoval a nebol si vedomý účtovných dôsledkov v súvislosti s bilanciami.

Imidž výrobcu počítačovej techniky Apple Computer bol narušený. Interné vyšetrovanie, ktoré spoločnosť otvorila koncom júna, potvrdilo podozrenie z nesprávneho prideľovania zamestnaneckých akciových opcií. A šéf Apple Steve Jobs o tom vedel.
Spoločnosť oznámila, že v pätnástich prípadoch v rokoch 1997 až 2002 prideľovala opcie so spätným dátumom, čo mohlo zvýhodniť manažérov na úkor akcionárov. Podľa nemeckých médií Jobs vedel o spôsobe prideľovania niektorých opcií, no sám z tohto programu neprofitoval a nebol si vedomý účtovných dôsledkov v súvislosti s bilanciami. Apple bude musieť prepracovať bilancie zrejme až do roku 2002.
Opcie poskytujú svojim majiteľom rôzne výhody, spravidla možnosť vymeniť ich za akcie alebo ich predať. Táto prax je v USA bežná a zväčša sa týka najmä mladších rýchlo rastúcich technologických firiem, ktoré si pomocou opcií chcú udržať odborníkov, avšak na prideľovanie opcií pristúpili aj niektoré veľké podniky.
Problémy so správnym účtovaním opcií má viacero firiem. Americká Komisia pre burzy cenných papierov (SEC) rieši viac než 80 podobných prípadov. Snaží sa pritom zistiť, či vyšetrované podniky manipulovali s cenou opcií pridelených členom vedenia či iným vysoko hodnoteným zamestnancom.
Apple bude zrejme musieť prepracovať výsledky tak, aby odzrkadľovali výdavky na pridelenie opcií. Apple zatiaľ nespresnil výšku sporných súm ani obdobie, ktorého sa revízia dotkne. V správe pre SEC zo začiatku však uviedol, že investori sa nemajú spoliehať na žiadne finančné výkazy vydané po 29. septembri 2002. Nezrovnalosti sa údajne vzťahujú už na emisie akciových opcií z obdobia rokov 1997 až 2001.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 17:22