StoryEditor

Matsushita ukončí časť výroby v ČR

11.12.2005, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Japonský výrobca spotrebnej elektroniky Matsushita Electric Industrial zastaví výrobu súčasnej generácie mobilných telefónov v zahraničí a prepustí viac než 1 000 zamestnancov. Reorganizácia sa dotkne aj Českej republiky, kde firma plánuje ukončiť výrobu mobilných telefónov Panasonic. Vyplýva to z piatkového vyhlásenia najväčšieho svetového výrobcu spotrebnej elektroniky. Reštrukturalizácia bude spoločnosť stáť asi desať miliárd jenov.
Ukončenie produkcie v Česku sa dotýka závodu v Pardubiciach, kde pracuje asi 200 ľudí. Výroba sa tu začala v roku 2002 a okrem telefónov sa tu vyrábajú aj autorádiá. Podnik celkovo zamestnáva okolo 900 ľudí.
Prepustení ľudia by podľa vyjadrenia zástupcu Úradu práce v Pardubiciach Petra Klimpla mohli nájsť prácu u pardubického výrobcovu počítačov Foxconn, ktorý hľadá 500 zamestnancov. "Momentálne práve prijímajú, zákazky majú na tri mesiace," poznamenal Klimpl. Výroba mobilných telefónov sa podľa neho presúva pre lacnejšie náklady do Ázie. Podľa neoficiálnych informácií by sa v opustených priestoroch závodu mali vyvíjať systémy na sledovanie vozidiel pri krádežiach.
Matsushita spresnila, že okrem Česka uzatvorí výrobné závody na Filipínach a vývojové centrum v USA. Firma prestane úplne vyrábať súčasné telefóny pre siete GSM a sústredí sa na telefóny tretej generácie. Nové telefóny budú používať operačné systémy Linux. Výskumné a vývojové centrum vo Veľkej Británii a čínska továreň sa zamerajú len na telefóny tretej generácie.
Na japonskom trhu s mobilnými telefónmi patrí Matsushite druhé miesto, spolu s firmou NEC je hlavným dodávateľom telefónov pre najväčšieho miestneho operátora NTT DoCoMo. V období od apríla do augusta mali podľa agentúry MM Research Institute obe spoločnosti na japonskom trhu podiel 15,7 percenta. V celej Ázii a Európe však podiel spoločnosti na trhu je menej než jedno percento a v Spojených štátoch amerických nie je na trhu vôbec. Predaj telefónov v zahraničí sa v minulom roku na celkovom predaji 15 miliónov kusov podieľal 40 percentami.
Japonskí producenti mobilných telefónov nie sú schopní konkurovať na svetovom poli firmám ako Nokia či Samsung Electronics, pretože vstúpili na trh neskoro a nepodarilo sa im ponúknuť lacné a atraktívne modely. Toshiba sa úplne stiahla z čínskeho trhu a Mitsubishi Electric z Európy.
Analytik spoločnosti Gartner Nahoko Micujama dodal, že Matsuhita nemá úspech v zahraničí, pretože neinvestovala veľké sumy do reklamy ako jej konkurencia. Navyše neponúkla ani taký dizajn telefónov, ktorý by prilákal zahraničných zákazníkov.
Japonsko je jedným z najpokročilejších mobilných trhov na svete. Vysokorýchlostné siete tretej generácie tu využíva 46 percent používateľov telefónov, zatiaľ čo väčšina ďalších trhov s ponukou služieb tretej generácie len začína.
Avšak japonský trh je tiež nasýtený a na celosvetovom predaji telefónov sa podieľa menej než desiatimi percentami. Na trhu navyše rastie konkurencia, pretože sa sem tlačí aj zahraničná konkurencia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 15:26