StoryEditor

Malév pozvali do aliancie oneworld

22.11.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Maďarská národná letecká spoločnosť Malév dostala oficiálne pozvanie do aliancie leteckých prepravcov oneworld. Dohodu o pozvaní podpísali včera v Budapešti predstavitelia maďarskej vlády, Malévu a šéf oneworldu John McCulloch.
Letecká spoločnosť Malév bude prvým východoeurópskym členom oneworldu, pripomenul McCulloch. V blízkej budúcnosti sa podľa neho k aliancii pridá aj tretia najväčšia letecká spoločnosť na svete Japan Airlines, čo bude znamenať nových cestujúcich aj pre Malév a letisko Budapest Airport.
Minister financií János Veres pri tejto príležitosti uviedol, že hodnota Malévu, ktorý stojí pred privatizáciou, sa môže týmto krokom zvýšiť. Šéf rezortu hospodárstva János Kóka vyzdvihol, že už aj v oblasti leteckej prepravy môže rásť konkurencieschopnosť Maďarska. Podľa jeho slov pripojenie sa k aliancii bude znamenať lepší letový poriadok, nižšie ceny leteniek a väčšie zľavy pre cestujúcich.
"V súčasnosti neplánujeme zrušiť diaľkové lety," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Malév János Gönczi, podľa ktorého k plnoprávnemu členstvu musia ešte napojiť informačný systém maďarskej leteckej spoločnosti s doterajšími 8 členskými spoločnosťami oneworldu.
Skupina oneworld vlani prepravila 240 miliónov cestujúcich na takmer 600 letísk. Z troch najväčších aliancií jedine členovia oneworldu dosiahli spoločne zisk, vlani to bolo 1,34 miliardy dolárov, čo je v prepočte takmer 43,9 miliardy korún. Obrat členských spoločnosti oneworldu dosiahol vlani 60 miliárd dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 15:46