StoryEditor

Francúzsko začalo druhú etapu výroby biopalív

20.05.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Francúzsko včera vyhlásilo tender na zvýšenie produkcie biopalív v rokoch 2008 až 2010, a to na 950-tisíc ton ročne. Začalo tak druhú etapu projektu, ktorý by mal krajine umožniť splniť do roku 2010 plány Európskej únie, uviedla agentúra Reuters.
Francúzsky premiér Jean-Pierre Raffarin, ktorý už v minulom roku sektor biopalív označil za národnú prioritu, včera ohlásil daňové úľavy na výrobu ďalších 700-tisíc ton motorovej bionafty a 250-tisíc ton etanolu ročne.
Európska únia stanovila cieľ, aby sa do roku 2010 biopalivá podieľali na celkovej spotrebe palív 5,75 percenta. Únia chce týmto spôsobom znížiť emisie oxidu uhličitého a obmedziť závislosť od dovozu palív.
Francúzsko začalo prvú etapu plánu výroby biopalív už v minulom roku. V tejto etape má ročná výroba bionafty do roku 2007 dosiahnuť 480-tisíc ton a etanolu 320-tisíc ton.
Výsledky tendra francúzska vláda oznámi do konca mája. Súťaž zahŕňa výstavbu troch závodov na výrobu bionafty a troch na výrobu etanolu. Vláda pôvodne zamýšľala začatie výroby v rámci druhej etapy po roku 2007. Producenti však požadovali posunutie termínu, aby mali čas na získanie potrebných investícií.
Podľa vlády prinesie zvýšená výroba biopalív asi 6 000 nových pracovných príležitostí v priemysle a poľnohospodárstve a spotrebuje významnú časť francúzskej poľnohospodárskej produkcie.
Etanol sa vyrába z cukrovej repy alebo z obilia a je možné ho vmiešať do benzínu. Bionafta sa vyrába hlavne z repky olejnej. Podľa odborníkov je na milión ton bionafty potrebná repka z rozlohy 700-tisíc hektárov. V tomto roku bola vo Francúzsku repka vysiata na celkovej rozlohe 1,2 milióna hektárov. Z hektára obilia je možné vyrobiť 2,6 tony etanolu, zatiaľ čo hektár cukrovej repy stačí na výrobu 5,8 tony etanolu.
V Európskej únii je v súčasnosti Francúzsko druhým najväčším producentom bionafty po Nemecku a tretím najväčším výrobcom etanolu po Španielsku a Poľsku.
Európska únia je najväčším svetovým producentom bionafty, zatiaľ čo Brazília je hlavným producentom a exportérom etanolu pred Spojenými štátmi.
V Česku schválila vláda koncom marca novelu zákona o liehu. Tá má vytvoriť právny rámec na výrobu bioliehu a na jeho primiešavanie do palív. Do užšieho výberu o kvótu na výrobu bioliehu postúpilo osem záujemcov. Z nich bude v druhom kole vybraných päť uchádzačov, ktorí dostanú limit na produkciu 400-tisíc hektolitrov ročne, čím sa rozdelí celkový stanovený objem dvoch miliónov hektolitrov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 23:01