StoryEditor

Friesland a TAMI sa môžu spojiť

17.05.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

Protimonopolný úrad SR (PMÚ) schválil koncentráciu akciových spoločností Tatranská mliekareň (TAMI) a Friesland Slovensko. "Koncentrácia spočíva v získaní nepriamej výlučnej kontroly podnikateľom TAMI prostredníctvom spoločnosti Agro Tami, s. r. o., nad podnikom podnikateľa Friesland Slovensko na základe akvizičnej zmluvy," uviedla hovorkyňa PMÚ Alexandra Bernáthová. Ako dodala, úrad zistil, že uskutočnením posudzovanej koncentrácie si TAMI síce posilní postavenie na relevantných trhoch, no vzhľadom na ich štruktúru, nízku vyjednávaciu silu voči odberateľom a nízke bariéry vstupu pre nových podnikateľov bude spoločnosť TAMI vystavená podstatnej hospodárskej súťaži i po uskutočnení tejto koncentrácie. Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 10. mája 2007.
Spoločnosť Friesland Foods Slovakia, a. s., Nitra predala svoju mliekareň podniku Agro -- Tami, ktorý je dcérskou spoločnosťou Tatranskej mliekarne, a. s., so sídlom v Kežmarku vo februári tohto roka. Odchod zo slovenského trhu avizovala dcérska firma holandskej nadnárodnej spoločnosti Friesland Foods už začiatkom decembra minulého roka. Slovenský Friesland sa podľa vtedajšieho vyjadrenia snažil vyhnúť úplnému zatvoreniu firmy v Nitre a predať existujúcu prevádzku inému investorovi, aby zachránil maximálne množstvo pracovných miest. Agro --Tami tak bude pokračovať vo výrobe, pričom prevezme od Frieslandu 161 zamestnancov a 122 ľudí prepustí.
Spoločnosť TAMI so sídlom v Kežmarku je akciovou spoločnosťou, ktorej podnikateľská činnosť je zameraná na výrobu a predaj mliečnych výrobkov, sójových a nealkoholických nápojov a distribúciu bryndze. Na Slovensku vlastní majetkové účasti v spoločnostiach AGRO TAMI, s. r. o., MLIEKO-VÝSKUM, s. r. o., a tiež v niekoľkých spoločnostiach pôsobiacich v oblasti poľnohospodárstva. TAMI mimo Slovenska kontroluje spoločnosť Tatranská mlékárna -- Bohemia, spol. s r. o., ktorá sa zaoberá distribúciou výrobkov spoločnosti TAMI.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 23:10