StoryEditor

PKN má záujem o čerpacie stanice Aralu

19.05.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Poľský ropný koncern PKN Orlen, ktorý by mal Českej republike na budúci utorok zaplatiť za štátny podiel v petrochemickej skupine Unipetrol, má záujem o kúpu čerpacích staníc firmy Aral na českom trhu. Firma chce okrem toho zvýšiť aj podiel v Českej rafinérskej, dcérskej firme Unipetrolu. Uviedol to včera generálny riaditeľ PKN Orlen Igor Chalupec.
Spoločnosť Aral chce do konca roku predať v Česku všetkých 69 benzínok. Firma z tohto trhu odchádza preto, že sa jej nepodarilo získať lepšie postavenie medzi ostatnými čerpacími stanicami. V súčasnosti má na trhu 10-percentný podiel. Ako ďalej Chalupec uviedol, PKN má záujem zvýšiť aj svoj podiel v spoločnosti Česká rafinérská. Materský Unipetrol kontroluje v rafinériách 51-percentný podiel akcií, pričom zostávajúcich 49 percent patrí konzorciu IOC, v ktorom sú združené firmy Agip, ConocoPhillips a Shell.
Akcie Unipetrolu sa aj po prevzatí spoločnosťou PKN budú obchodovať na pražskej burze, dodal Chalupec. Táto správa zvlášť potešila minoritných akcionárov, pretože akcie na pražskej burze ihneď zareagovali rastom o viac než 12 percent na 138 Kč. Do 60 dní po uzatvorení transakcie s Unipetrolom musí PKN ponúknuť menšinovým akcionárom odkúpenie akcií v spoločnosti Unipetrol, Spolana a Paramo. Podľa Chalupca má PKN Orlen záujem aj o podiel firmy Čepro, ak by sa táto privatizovala. Nemusí byť pritom ani väčšinovým akcionárom. Spoločnosť Čepro, ktorú vlastní český štát, prevádzkuje na trhu viac než 180 čerpacích staníc EuroOil.
Poľská spoločnosť ako nový majiteľ Unipetrolu plánuje aj personálne zmeny v dozornej rade a predstavenstve firmy Unipetrol, ktoré budú známe až po valnom zhromaždení akcionárov. To sa uskutoční 8. júna.
Skupina Unipetrol vykázala v minulom roku čistý zisk 3,68 miliardy Kč, pričom ešte rok predtým skončila so stratou pred zdanením vo výške 406 mil. Kč. PKN Orlen je najväčší stredoeurópsky ropný koncern, v ktorom poľský štát vlastní 28 percent akcií. V minulom roku firma zvýšila čistý zisk takmer 2,5-násobne na 515,7 mil. eur. V Poľsku prevádzkuje 1 900 benzínok a zamestnáva vyše 14-tisíc ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 10:33