StoryEditor

Samsungu odpustíme dane

06.03.2007, 23:00
Slovensko má jasno v tom, čím priláka mamutiu investíciu Samsungu. Zdroj blízky rokovaniam pre HN potvrdil, že na znení ponuky pre poteciálneho investora sa dohodli zástupcovia rezortu hospodárstva a agentúry SARIO.

Slovensko má jasno v tom, čím priláka mamutiu investíciu Samsungu. Zdroj blízky rokovaniam pre HN potvrdil, že na znení ponuky pre poteciálneho investora sa dohodli zástupcovia rezortu hospodárstva a vládnej investičnej agentúry SARIO so štátnym tajomníkom ministerstva financií Petrom Kažimírom.

Daňové prázdniny
Samsung, ktorý sa už podľa zdroja predbežne rozhodol pre Slovensko, nejaký čas zrejme nebude musieť platiť dane. Priama štátna pomoc vo forme úľav na dani z príjmu tvorí najväčšiu časť navrhovaných investičných stimulov. Spravodajský server Aktualne.sk vyčíslil celkovú sumu stimulov na 4,5 miliardy korún.
O návrhu investičnej zmluvy bude dnes rokovať vláda. Je pravdepodobné, že Samsung s oznámením o investícii čaká práve na vládou schválený návrh zmluvy. O 16-miliardovú investíciu Samsungu sme bojovali s Maďarskom, Českom a Poľskom. Samsung rozhodnutie o investícii oficiálne oznámi koncom marca.

Proces je rozbehnutý
Slovenská agentúra životného prostredia už skúma možné vplyvy novej fabriky na prírodu v obci Voderady pri Trnave. Agentúre predložila projekt firma Tecton, ktorá sa podieľala na výstavbe európskej základne Samsungu v Galante, ako aj na stavbách závodov ďalších kórejských investorov.
Samsung má okrem Galanty v Európe už len jeden závod, a to v Maďarsku. Na Slovensku investoval v uplynulých štyroch rokoch 131,4 milióna eur, čiže 4,6 miliardy korún, a zamestnal viac ako tritisíc pracovníkov. V prvom polroku 2006 bol Samsung štvrtým najväčším slovenským exportérom.

Prídu aj dodávatelia
So Samsungom prídu k Trnave aj jeho kórejskí dodávatelia. Najväčším bude Hansol LCD, ktorý sa zameriava na vývoj a produkciu zobrazovacích častí LCD displejov (black light unit). V závode s rozlohou 5 800 m2 zamestná 1 800 ľudí. Rozlohou najväčšiu prevádzku bude mať firma Fine DNC, ktorá Samsungu dodáva oceľové rámy a dielce.
Nanášaním difúznych a reflektorových fólií na LCD moduly sa bude zaoberať firma Shinwha Intertek. V parku sa nájde aj miesto pre jednu z dcérskych spoločností juhokórejského koncernu - Samsung Cheil Industries. Tá sa bude spolu s firmou Samjin LND špecializovať na dodávky základových dosiek a rôznych ďalších plastových súčastí LCD displejov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 13:48