StoryEditor

Cudzinci dajú prácu 400 Slovákom

29.04.2015, 00:00
Prijímať ľudí sa chystajú dve zahraničné firmy. Viac nových pracovných miest očakáva aj vláda, kvôli ekonomike.

Je to jeden z najväčších zamestnávateľov v Nitre a okolí. A v najbližších troch rokoch ešte porastie. Nadnárodná spoločnosť vyrábajúca osvetľovaciu techniku Osram chce totiž rady svojich zamestnancov rozšíriť o ďalších 200 ľudí. V súčasnosti pre ňu pracuje približne 1200 ľudí.

V Nitre chce nemecká matka Osramu vybudovať servisné stredisko, ktoré má ambíciu stať sa tretím najväčším na Slovensku. „Naše rozhodnutie súvisí s dostupnosťou pracovnej sily. V krajskom meste sú stredné i vysoké školy, ľudia sú jazykovo vybavení,“ povedal regionálny riaditeľ spoločnosti pre Slovensko, Českú republiku a Maďarsko Róbert Verbich.

Nemci aj Kórejčania

Stredisko bude zabezpečovať servis pre Európu, Stredný východ a Afriku. Zamerané má byť najmä na účtovníctvo, controlling, nákup a zákaznícky servis. O toto nové centrum Slovensko bojovalo s Poľskom. „Predložili sme ponuku, ktorá sa neodmieta,“ povedal ešte stále úradujúci minister hospodárstva Pavol Pavlis. Dodal, že spoločnosť dostane investičný stimul vo výške 25 percent celkových investičných nákladov.

Viac práce pritom podľa Pavlisa smeruje aj do okolia Martina. Práve tu totiž chce vybudovať závod nový kórejský investor. Dodávateľ pre automobilový priemysel Samhwa Tech tu plánuje preinvestovať 8,3 milióna eur a vytvoriť 180 až 200 nových pracovných miest. „Pred pol rokom som navštívil Kórejskú republiku s cieľom priniesť na Slovensko nových investorov. Táto investícia je jedným z výsledkov mojej návštevy,“ dodal Pavlis.

Dobrá nálada v ekonomike

Tieto dve spoločnosti pritom nie sú jediné, ktoré sa chystajú vytvárať pracovné miesta. Veľké očakávania má aj štát. Podľa Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií by mala zamestnanosť v druhom kvartáli vzrásť o 0,5 percenta. Ešte v posledných odhadoch pritom vládni analytici rátali s rastom 0,1 percenta.

Prečo takéto pozitívne očakávania? Dôvodom je zmena trhu práce. Ešte donedávna platila mantra – pracovné miesta firmy tvoria, keď ekonomika rastie troma percentami. Dnes už to však neplatí. Podľa analytikov na to stačí už aj polovičný rast.

Na druhej strane sú podnikatelia v súčasnosti opatrnejší ako v minulosti. Kým pred krízou sa rast hrubého domáceho produktu pretavil do nových pracovných miest už v priebehu troch kvartálov, po kríze to trvá až päť štvrťrokov. „Zamestnávatelia sú pri najímaní nových zamestnancov opatrnejší a reagujú viac na dlhodobé tendencie v ekonomickej aktivite než len na krátkodobé výkyvy,“ tvrdia vládni analytici.

Dôvodom tejto zmeny je podľa nich fakt, že pod rast ekonomiky sa nepodpisuje už len export, ale aj nákupy ľudí či vlády. „Ak ekonomiku poháňa rast exportu, rozvíjajú sa vo väčšej miere sektory menej náročné na pracovnú silu, kde je výroba viac automatická. Ak rastie vďaka domácej spotrebe, vo väčšej miere sa to prejaví aj v sektoroch, kde tvorí ľudská práca väčší podiel na výrobných vstupoch. Typickým príkladom sú rôzne druhy služieb,“ objasňuje šéf INEKO Peter Goliaš.

01 - Modified: 2007-05-21 07:50:00 - Feat.: 0 - Title: Českú republiku čaká kritika od EK za príliš vysoký deficit verejných financií
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát spustil projekt na podporu zamestnávania absolventov. Firmy aj uchádzači si finančne prilepšia 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo čaká trh práce po spomalení inflácie? 03 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 04 - Modified: 2024-04-12 07:53:42 - Feat.: - Title: Zamestnanosť vo februári vzrástla v šiestich sledovaných odvetviach 05 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 02:39