StoryEditor

Európa začína zaostávať. Potrebuje reformy

23.11.2014, 23:00
Autor:
Andy GarthAndy Garth

Nedávno navštívil Slovensko britský minister zahraničia Philip Hammond. S premiérom Ficom, ministrom zahraničia Lajčákom a ďalšími tromi ministrami z V4 okrem iného diskutovali aj o našej vízii budúcnosti v Európe. Zo stretnutí bolo jasné, že pri výzvach, ktorým Európa čelí, sa zhodneme vo väčšine oblastí. Občania u nás, v Británii aj vo zvyšku Európy chcú EÚ, ktorá dokáže tvoriť nové pracovné pozície a prosperitu. Chcú EÚ, ktorá rešpektuje rozdielnosti dvadsaťosmičky, a ktorá demokraticky skladá účty svojim voličom. Preto chceme riešenia, z ktorých budú prosperovať všetky členské štáty.

Pracovné miesta sú prioritou

Náš prístup k reforme musí byť jasný. Preto si britská vláda dala vypracovať správu o vzťahu Británie a EÚ s názvom Balance of Competences. Správa poskytuje množstvo údajov od obchodných spoločností, think tankov, členských štátov a poukazuje na zmeny, ktoré potrebujeme.

Ako môžeme prispieť k tomu, aby bola EÚ globálne konkurencieschopná? Hlavnou výzvou dneška je bezpochyby tvorba pracovných miest v rámci celej únie. Preto vítame prioritu novej komisie predsedu Junckera, ktorou je ekonomický rast a konkurencieschopnosť. Nové rýchlo sa rozvíjajúce trhy sú pre nás stále väčšou výzvou. Navyše EÚ zaostáva v produkcii za USA a v inováciách aj za väčšinou Ázie. Reforma je nevyhnutná v niekoľkých oblastiach, ak chceme na tieto trendy reagovať. Zameriam sa len na tri.

Veľká obchodná dohoda Západu

Po prvé. Jednotný trh je jedným z obrovských úspechov EÚ. Musí však reflektovať ekonomiku 21. storočia so silnejším trhom v službách, digitálnej ekonomike a energetike. Potenciálne zisky z dokončenia jednotného trhu a zrušenia zostávajúcich bariér sú pre obchod obrovské. Správa Balance of Competences odhaduje nárast HDP únie o 204 miliárd eur už v prípade, ak sa 15 percent obchodných aktivít uskutoční cez e-commerce a ak sa zrušia ešte existujúce bariéry v oblasti digitálneho jednotného trhu. Ukončenie interného energetického trhu má potenciál odomknúť značné výhody pre Slovensko, ako aj ďalšie členské štáty. Hodnota integrovaného trhu EÚ sa pri elektrickej energii odhaduje na 40 a pri plyne na 30 miliárd eur ročne do roku 2030.

Po druhé. Mali by sme umožniť podnikateľskému sektoru rásť a vytvárať pracovné príležitosti tým, že znížime zbytočnú reguláciu. Firmy nám hovoria, že legislatívny proces EÚ musí zabezpečiť „adekvátny čas na konzultácie a na proces revízie“ a „presvedčivé zhodnotenie vplyvu, a riadne analýzy nákladov a výnosov“. Viac legislatívy nemôže byť štandard. Musíme uvoľniť startupy a malých a stredných podnikateľov od zbytočnej byrokracie, ktorá prekáža tvorbe nových podnikateľských aktivít. Nedávno zverejnená Stoiberova správa hovorí, že biznis v Európe by mohol ušetriť 41 miliárd eur ročne, ak by sa prijali jeho odporúčania.

Po tretie. Musíme otvoriť nové možnosti pre našich podnikateľov aj zákazníkov v zahraničí. Ukončenie ambicióznych obchodných dohôd s USA a ďalšími krajinami môže zvýšiť HDP EÚ až o 2,2 percenta (275 miliárd eur). Podľa prepočtov Podnikateľskej aliancie Slovenska, dohoda s USA (TTIP) by mohla mať pre Slovensko obrovský prínos. Rast HDP by mohol dosiahnuť 3,96 až 4,22 percenta, pričom nárast zamestnanosti by sa mohol pohybovať okolo hodnoty 1,19 percenta.

Dôležitá úloha Slovenska

Práce je naozaj veľa a nie je dôvod čakať na zmeny, ktoré Európa potrebuje. Či už je to viac právomocí pre národné inštitúcie, uzavretie obchodných dohôd alebo zjednodušenie regulácie. Slovensko má dôležitú úlohu v procese reformy EÚ, ktorá bude na prospech všetkým jej občanom. Sme pripravení posunúť naše partnerstvo na ďalšiu úroveň.

01 - Modified: 2007-01-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Arcibiskup Sokol: Tisa si vážim
01 - Modified: 2024-05-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy do útoku? Americkí bezpečnostní analytici sa sporia, kedy má Ukrajina prejsť do protiofenzívy 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
11. máj 2024 12:41